Zakelijk

Total
0
Shares
Zakelijk
Table of Contents Hide
  1. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar je maakt dagelijks gebruik van gas. Niet alleen om theewater te koken op het gasfornuis, maar ook om de verwarming aan te zetten, zodat het lekker warm wordt in jouw kantoorruimte. Je bent gewend dat je altijd gebruik kunt maken van gas, maar hoe komt gas nu eigenlijk in jouw bedrijfspand terecht? In dit artikel lees je meer over de wereld van gaswinning, zodat je meer inzicht krijgt in deze markt.
  2. Van gaswinning tot je aansluiting: zo werkt het
  3. Voor we je meer vertellen over het winnen en transporteren van gas, vertellen we eerst meer over deze fossiele brandstof. Gas is de afkorting van aardgas, een vorm van fossiele brandstof die meer dan honderd miljoen jaren geleden ontstond uit de resten van planten en dieren. Gas bestaat voornamelijk uit methaan en zit ingeklemd tussen lagen die diep in de grond zitten. Is het in poreus gesteente opgeslagen, dan komt de brandstof langzaam omhoog. In een laag van niet-poreus gesteente ontstaat een gasreservoir, waar je in kunt boren om gas te winnen. In Nederland vind je het meeste aardgas tussen tweeduizend en vierduizend meter diep onder de grond. Het grootste, zogeheten gasveld, bevindt zich in Groningen, maar er zijn ook kleinere gasvelden te vinden in ons land. Als gas gewonnen is door in een gasreservoir te boren, wordt het door Gasunie naar woningen en bedrijven getransporteerd. Dit wil zeggen dat het aardgas eerst naar het landelijke distributienet wordt gestuurd, waar het weer doorverkocht wordt aan grootverbruikers, energiebedrijven en het buitenland. Kortom: het gas wordt gewonnen in bijvoorbeeld Groningen, getransporteerd door Gasunie en aan energieleveranciers verkocht om het aardgas aan particulieren en bedrijven te leveren.
  4. Hoe wordt de prijs van gas opgebouwd?Zakelijk
De wereld van gaswinning: hoe zit deze wereld in elkaar?

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar je maakt dagelijks gebruik van gas. Niet alleen om theewater te koken op het gasfornuis, maar ook om de verwarming aan te zetten, zodat het lekker warm wordt in jouw kantoorruimte. Je bent gewend dat je altijd gebruik kunt maken van gas, maar hoe komt gas nu eigenlijk in jouw bedrijfspand terecht? In dit artikel lees je meer over de wereld van gaswinning, zodat je meer inzicht krijgt in deze markt.


Van gaswinning tot je aansluiting: zo werkt het

Voor we je meer vertellen over het winnen en transporteren van gas, vertellen we eerst meer over deze fossiele brandstof. Gas is de afkorting van aardgas, een vorm van fossiele brandstof die meer dan honderd miljoen jaren geleden ontstond uit de resten van planten en dieren. Gas bestaat voornamelijk uit methaan en zit ingeklemd tussen lagen die diep in de grond zitten.

Is het in poreus gesteente opgeslagen, dan komt de brandstof langzaam omhoog. In een laag van niet-poreus gesteente ontstaat een gasreservoir, waar je in kunt boren om gas te winnen. In Nederland vind je het meeste aardgas tussen tweeduizend en vierduizend meter diep onder de grond. Het grootste, zogeheten gasveld, bevindt zich in Groningen, maar er zijn ook kleinere gasvelden te vinden in ons land.

Als gas gewonnen is door in een gasreservoir te boren, wordt het door Gasunie naar woningen en bedrijven getransporteerd. Dit wil zeggen dat het aardgas eerst naar het landelijke distributienet wordt gestuurd, waar het weer doorverkocht wordt aan grootverbruikers, energiebedrijven en het buitenland. Kortom: het gas wordt gewonnen in bijvoorbeeld Groningen, getransporteerd door Gasunie en aan energieleveranciers verkocht om het aardgas aan particulieren en bedrijven te leveren.


Hoe wordt de prijs van gas opgebouwd?

Om gas te kunnen gebruiken in je woning of in je bedrijfspand, betaal je bepaalde kosten. Kijk je naar jouw energienota met een overzicht van de zakelijke energie kosten, dan zie je dat de prijs van gas op een bepaalde manier is opgebouwd. Zo bestaat de prijs van gas uit de verbruikskosten, de BTW, de energiebelasting, de heffing voor Opslag Duurzame Energie (ODE) en vastrecht. Je betaalt dus niet enkel de prijs voor gas, maar moet ook heffingen en belastingen betalen als je gas gebruikt in je huishouden of in je bedrijf.


 

Meer artikelen…
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk