Belasting ontslagvergoeding

Total
0
Shares
Belasting ontslagvergoeding

Belasting ontslagvergoeding


Ontvangt u bij ontslag een ontslagvergoeding dan is het uit belasting technische redenen voor u noodzaak om te besluiten wat u met de ontslagvergoeding gaat doen. Er zit namelijk een groot verschil of de ontslagvergoeding als inkomen of geen inkomen wordt beschouwd. U wordt vanwege bedrijfseconomische redenen ontslagen en dus is het ontslag aan de werkgever te wijten. Dit betekent dat u recht heeft op een ontslagvergoeding. Over die ontslag vergoeding dient u nu of later belasting te betalen. Hoeveel belasting u daarbij betaalt is afhankelijk van wanneer en hoeveel ontslagvergoeding u eenmalig of maandelijks laat uitbetalen. Laat u dan ook informeren omtrent welke manier van handelen belasting technisch het meest gunstig is voor uw ontslagvergoeding.

Ontslagvergoeding direct laten uitbetalen

Heeft u nog niet zolang gewerkt en bent u nog niet in een hoge leeftijds categorie dan is het de verwachting dat u ook niet een hoge ontslagvergoeding krijgt. Zorg daarbij dan wel dat eventuele advocaats kosten – voor het controleren van het beëindigingsovereenkomst – van het bruto inkomen of de bruto ontslagvergoeding worden betaald. Het resterende bedrag van de ontslag vergoeding wordt dan als inkomen beschouwd waarbij de werkgever reeds de heffingen en belasting aan de fiscus afdraagt. U kunt dan ook direct gebruik maken van de ontslagvergoeding. Betreft het een hoger bedrag dan kan het zijn dat u over de ontslagvergoeding 52% belasting moet afdragen, en dus is het de moeite waard om af te vragen wat te doen met het kleine kapitaal.


U spaart met de ontslagvergoeding

Heeft u recht op een ontslag vergoeding waarbij de ontslagvergoeding wegens uw inkomen, uw leeftijds categorie en arbeids verleden hoog uitvalt dan wilt u uiteraard niet 52% over de gehele ontslagvergoeding betalen. U heeft de mogelijkheid om de ontslagvergoeding deels of geheel in een lijfrente polis of banksparen te stoppen. Daarmee wordt het kapitaal niet als inkomen beschouwd waarmee het is beschermd van belasting heffingen. Zodoende kunt u tot op 52% op uw kapitaal besparen, waarnaast de extra hoge rente eveneens onbelast is. U kunt met de inleg van uw ontslagvergoeding in een lijfrente polis of banksparen aan kapitaal opbouw doen voor de toekomst.

Afkopen lijfrente of banksparen

U bent in het verleden een contract aangegaan met een verzekeraar of bank en de belastingdienst dat u aan kapitaal opbouw doet. Heeft u echter momenteel dringend geld nodig dan kunt u overwegen om de lijfrente of banksparen af te kopen zodat u bij het bescheiden opgebouwde kapitaal kunt komen. Dan is het de vraag in welke regime u de lijfrente of banksparen heeft afgesloten. Bij het oude regime kunt u ongestraft een deel van het opgebouwde kapitaal afkopen waarbij u maximaal tot op 52% over dat bedrag afdraagt. Zit u echter in het nieuwe regime dan dient u extra 20% revisie rente af te dragen waarmee u als het ware een boete moet betalen.

Laat u voorlichten bij ontslagvergoeding

U wordt ontslagen en dat heeft zijn consequenties. Laat u juridisch en financieel bijstaan om zo het beste voor uw omstandigheden te realiseren. Zeker indien het om een hogere ontslagvergoeding gaat is het belasting technisch gezien interessant om te sparen voor de toekomst door te profiteren van de vele fiscale voordelen. Spring verstandig om met ontslagvergoeding zodat u mogelijk ook een leuk maandelijks zakcentje opbouwt voor later. Tot slot. Wist u dat er werkgever bij collectief ontslag een ontslagvergunning nodig heeft? Dat kan uw vergoeding positief beïnvloeden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk