Het bedrijf Reggefiber

Total
0
Shares
Het bedrijf Reggefiber

Het bedrijf Reggefiber


Reggefiber

Reggefiber is Nederlands bedrijf dat is gevestigd in Rijssen. Het bedrijf houdt zich bezig met de aanleg van Fiber to the Home (FttH) glasvezelnetwerken in Nederland. Reggefiber is in het jaar 2005 opgericht vanuit de inversteringsmaatschappij Reggeborgh, eveneens gevestigd in Rijssen. Eind 2008 is Reggefiber een joint-venture aangegaan met KPN waarbij 41 procent van de aandelen in handen zijn gekomen van KPN. Reggefiber bestaat uit een drietal bedrijfsonderdelen, Reggefiber Wholesale, Reggefiber tth BV en Reggefiber Operator.


Overname van Reggefiber door KPN

In november 2011 werd bekend gemaakt dat KPN alle service providers wil overnemen die vallen onder de investeringsmaatschappij Reggeborgh en de Reggefiber Group. Daarnaast worden alle bedrijfsonderdelen uit de joint-venture verkocht die te maken hebben met het leveren van netwerkdiensten aan serviceproviders. Dit houdt in dat de serviceproviders Lijbrandt en Glashart Media, Reggefiber Wholesale en de ISP fabriek (onderdeel van Lijbrandt) vanuit de Reggefiber Group worden ondergebracht bij KPN. Daarnaast worden serviceproviders Concepts, XMS en Edutel overgenomen vanuit Reggeborgh. Reggefiber tth BV wil zich verder richten op de aanleg van een open glasvezelinfrastructuur in Nederland, terwijl KPN zich concentreert op de levering van diensten aan de consument. Er is toestemming nodig van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)voor deze overnames.

Operators

Reggefiber Operator is de bedrijfstak die de apparatuur beheert die benodigd is voor de levering van diensten over het glasvezelnetwerk. Een serviceprovider kan tegen betaling diensten leveren via deze apparatuur. Reggefiber blijft eigenaar van het glasvezelnetwerk, maar verliest met de beoogde overname wel haar eigen Operator functie. De apparatuur die benodigd is om diensten te kunnen leveren via het glasvezelnetwerk komt hiermee in beheer van KPN. Dit houdt in dat serviceproviders die alleen diensten leveren (en zelf dus geen operator zijn) via de Reggefiber Operator na de overname hun diensten via KPN Operator zullen moeten gaan leveren. Er wordt gevreesd dat KPN hiermee een monopoliepositie in de glasvezelmarkt bereikt. Of deze angst gegrond is, moet nog blijken. KPN vervult bij nagenoeg alle nieuwe netwerken van Reggefiber de rol van Operator en is hiermee al eigenaar van veel apparatuur in de wijkcentrales. Daarnaast zijn er andere Operators op de markt die ook toegang hebben tot het open netwerk van Reggefiber.

De toekomst van Reggefiber

KPN is voornemens om een meerderheidsbelang van 60 procent te bemachtigen. Met de overname van de serviceproviders van Reggeborgh en Reggefiber wordt het marktaandeel van KPN in glasvezel aanzienlijk groter. De overname van de serviceproviders betekent dat de klanten ook worden overgenomen. KPN richt zich op een totaal aantal  glasvezelabonnees van circa 250.000 aan het eind van 2012.

Reggefiber richt zich op de verdere uitrol van het FttH glasvezelnetwerk in Nederland. Eind 2011 waren circa 850.000 huishoudens aangesloten op het netwerk. Het bedrijf zet in op een stijgende lijn in de aanlegsnelheid waarbij in 2012 de grens van een miljoen aansluitingen moet worden gepasseerd. In tientallen gemeenten worden nieuwe projecten opgestart waarbij via een systeem met voorinschrijvingen de interesse wordt gepeild. Wanneer het percentage voorinschijvingen meer dan dertig procent van de aan te sluiten woningen bereikt, dan besluit Reggefiber doorgaans om het gebied aan te sluiten op haar netwerk.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk