Het Nieuwe Werken |
Geschreven door: Ronald S.
Dinsdag 06 mei 2014
InhoudWerken 2.0Het Nieuwe Werken (HNW) of Werken 2.0. was tot voor kort een van de meest actuele HRM-onderwerpen. Inmiddels steken oude vertrouwde vooroordelen over alles wat met flexibel werken en thuiswerken te maken heeft weer de kop op en doen bedrijven zoals Yahoo Het Nieuwe Werken zelfs in de ban. Maar waarom eigenlijk en kunnen we het tij nog keren? Het Nieuwe Werken helpt organisaties om duurzamer, efficiënter en effectiever samen te werken. Uit onderzoek is gebleken dat HNW -mits goed geïmplementeerd- leidt tot een hogere productiviteit, een lager ziekteverzuim, een hogere medewerkersbetrokkenheid, een betere work-/lifebalance en lagere kosten door besparing op kantoorruimte en woon-/werkverkeer. Bovendien maakt het werkgevers aantrekkelijker als employer brand voor nieuwe generaties werknemers. Wanneer ik echter met organisaties over Het Nieuwe Werken praat, komt ‘kostenbesparing’ meestal naar voren als voornaamste reden om ermee te beginnen. Het lijkt soms wel of er helemaal geen visie is. Organisaties lijken bovendien vergeten zijn dat het bij HNW gaat om een verandertraject waarbij gedragsverandering (en het faciliteren daarvan) voorop staat. Interne communicatie cruciaal bij implementatie van Het Nieuwe WerkenEen veranderproject als Het nieuwe Werken omvat meer dan ICT en hippe werkplekken. Een laptop en smartphone zijn zó uitgedeeld en het inrichten van een thuiswerkplek is niet zo ingewikkeld. Maar dan begint het pas. Voor medewerkers en managers vergt deze nieuwe manier van werken een enorme omschakeling. Zo moeten leidinggevenden meer managen op basis van vertrouwen en sturen op vooraf met de medewerker afgesproken doelstellingen (output). En medewerkers onderling moeten heldere afspraken maken over werkinhoud, overlegmomenten en het gewenste resultaat omdat ze elkaar niet meer elke dag fysiek ontmoeten. Bovendien moet de medewerker in staat zijn om het werk naar eigen inzicht in te richten (autonomie). Dat is niet iedereen gegeven. Het gaat er dan ook om je interne communicatie/ verandercommunicatie zo in te richten dat je managers én medewerkers meeneemt in het veranderproces. Een goed trainingsprogramma om nieuwe patronen in te slijten, mag daarbij niet ontbreken.
Het Nieuwe Werken en de belangrijkste miskleunenVan verandertrajecten is langer bekend dat het gros ervan mislukt. In die zin is het helemaal niet raar dat een veranderprogramma als HNW hetzelfde overkomt. Het mooie is dat we ervan kunnen leren. Onderstaand op hoofdlijnen de belangrijkste missers die ik ben tegengekomen.
Over de auteur: Huub BuijsHuub Buijs is interim communicatieprofessional en -trainer en gespecialiseerd in alle HRM-gerelateerde communicatie: adviseur interne communicatie, HR-communicatie, arbeidsmarktcommunicatie. Met zijn bedrijf Buijs Arbeid & Communicatie in ‘s-Hertogenbosch adviseert Huub organisaties o.a. over het verbeteren van de communicatie met hun eigen werknemers. Daarnaast verzorgt Huub trainingen voor werkzoekenden en ZZP’ers op het gebied van solliciteren en personal branding.
|