Kantoor of woning beveiligen tegen brand

Total
0
Shares
Kantoor of woning beveiligen tegen brand

Kantoor of woning beveiligen tegen brand


Brand, het overkomt je nooit. Of wel?

Brand, niet iets waar dat je gelijk aan denkt als je denkt over de gevaren die je kunt lopen. Toch is het voor iedereen een gevaar. Overal kan er brand ontstaan. Je hoeft maar een kortsluiting te hebben die verkeerd loopt en je huis of je kantoor staat in lichterlaaie en je bent alles kwijt. Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen en dat kan met behulp van brandbeveiliging, wat vaak voor een beveiligingsbedrijf simpel is aan te leggen.


Brandbeveiliging

Het woord zegt het al, je beveiligt je huis of kantoor tegen brand. Dit is helaas niet volledig mogelijk, maar we kunnen wel proberen om er gelijk bij te zijn als er ook maar een klein teken van brand is.
Je kunt je huis of kantoor brandveilig maken door allereerst te zorgen dat er genoeg vluchtwegen zijn en dat deze duidelijk zijn aangegeven.

Nooduitgangen en brandalarm

In een kantoor kun je nooduitgangen aangeven, dat gaat in je huis wat moeilijker. In je huis kun je bijvoorbeeld een branddeur plaatsen tussen de boven – en de benedenverdieping. Op die manier blijft de brand maar op een deel van je huis en heb je zelf de tijd om een uitweg te zoeken.

Ook kun je een brandalarm installeren. Deze geeft een schril geluid op het moment dat het een klein beetje vuur detecteert. Via de nooduitgangen is het voor de personen die zich dat moment in het gebouw bevinden mogelijk om snel aan het vuur te ontsnappen.

Brandblusser

Daarnaast is het beschikbaar hebben van een brandblusser een pre. Kleine brandjes kunnen dan geblust worden voordat ze zich uitbreiden naar de rest van het gebouw. Een branddeken is hier ook zeer geschikt voor. Deze gooi je over het vuurtje waardoor er geen zuurstof meer bij kan komen en het ook niet kan uitbreiden.


Rookmelders

Als laatste bestaan nog de rookmelders. Deze worden rookmelders genoemd omdat ze al een alarm afgeven bij een klein beetje rook. De meeste slachtoffers bij een brand vallen door het rook dat ze binnen krijgen in de longen. Door te waarschuwen voor rook is de rookmelder de brand meestal een stap voor.

Iedereen veilig

In een huis is het belangrijk dat elk lid van het gezin op de hoogte is van de plek waar een eventuele brandblusser hangt, hoe de rookmelders werken en waar dat ze het huis kunnen ontvluchten mocht dat nodig zijn.
Zorg er dus voor dat dit allemaal doorgesproken is. Het hoeft natuurlijk niet nodig te zijn, maar als het nodig is, dan is de veiligheid van alle leden van het gezin in ieder geval gewaarborgd.

In een kantoor kan het voor de brandbeveiliging nuttig zijn om zo nu en dan een brandoefening na te bootsen. Je zorgt dat er een brandalarm afgaat zodat iedereen het protocol nog eens nabootst. Op die manier weet iedereen wat hij of zij moeten doen in een eventuele crisissituatie en zorg je ervoor dat het niet uit de hand loopt op het moment dat het echt nodig is.

Probeer om zoveel mogelijk in de gaten te houden hoeveel mensen zich op een bepaald moment in een gebouw bevinden. Het is belangrijk voor de brandweer om te weten of dat iedereen buiten is, of dat het mogelijk is dat er nog mensen binnen zijn. Het aan – en afmelden is dus ook zeer wenselijk.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk