Ontslag algemeen directeur

Total
0
Shares
Ontslag algemeen directeur

Ontslag algemeen directeur


Een algemeen directeur kan worden ontslagen als de Algemene Vergadering van Aandeelhouders de directeur in eerste instantie ook heeft aangenomen. De algemeen directeur is daarbij de statutair directeur van de onderneming en kan zijn aangenomen op basis van:

  • een betrekking wegens vennootschap;
  • een arbeidscontract met de vennootschap.

In beide gevallen is het gewoonte zaak dat de algemeen directeur wordt ontslagen op basis van een ontslag besluit bepaald door de aandeelhouders vergadering. Waar dient de algemeen directeur bij ontslag zoal rekening te houden en hoe kan bij een kennelijk onredelijk ontslag daartegen in verweer worden gegaan.

Ontslag benoemde algemeen directeur

Bij een onderneming met rechtspersoonlijkheid kan de algemeen directeur benoemd worden uit de groep bestuurders die het vennootschap vormen. De benoeming wordt gedaan door besluit van de aandeelhouders vergadering. Komt het tot een ontslag dan dient de aandeelhouders vergadering daartoe eveneens een ontslag besluit toe te nemen. Het verstrekken van een ontslag besluit kan per direct ingaan omdat er geen sprake is van een opzeg termijn. Het voordeel daarvan is tevens dat de oude algemeen directeur direct vervangen kan worden door een nieuwe directeur. Heeft u als algemeen directeur vermoeden dat het gaat om een kennelijk onredelijk ontslag, dan dient u gerechtelijke stappen te ondernemen om uw gelijk te halen.


Ontslag aangenomen algemeen directeur

Ook een algemeen directeur kan van buitenaf aangetrokken worden. Daartoe kan de algemeen directeur een arbeids contract krijgen, waarmee dan ook het arbeidsrecht van toepassing is. Wordt de algemeen directeur dan ook ontslagen dan is het ontslagrecht van toepassing. Toch wordt hierbij veelal het ontslag aangezegd middels een besluit van de aandeelhouders vergadering. Daarbij geldt echter wel dat rekening moet worden gehouden met de wettelijke opzegtermijn, mits het geen ontslag op staande voet betreft. Daarnaast geldt dat de algemeen directeur recht heeft op een ontslag vergoeding.

Gerechtelijke gang bij ontslag directeur

Om tegen het ontslag in verweer te gaan kan de algemeen directeur daarvoor naar de rechtbank. Is er gerede twijfel omtrent de reden van het ontslag van de algemeen directeur dan kan het ontslag besluit aangevochten worden. Toch dient de algemeen directeur daarbij aan te tonen dat er iets niet op de juiste manier is gegaan.

  • Voldoet het ontslag aan de wettelijke en statutaire bepalingen. Is het ontslag in verhouding tot de reden van het ontslag;
  • Is de algemeen directeur aangenomen met een arbeids contract dan dient aan het ontslagrecht voldaan te worden. Opzegtermijn en een mogelijk ontslag vergoeding zijn dan van toepassing.

Laat u juridisch bijstaan om uw gelijk en recht te halen.

Gouden handdruk

De directeur is door de aandeelhouders vergadering ontslagen. De algemeen directeur heeft daarbij – indien het geen ontslag op staande voet is – recht op een gouden handdruk. Die gouden handdruk kan met de kantonrechters formule worden bepaald, maar het kan ook met een onderhandeling tussen de algemeen directeur en de onderneming overeen worden gekomen. Zodoende heeft de algemeen directeur een compensatie voor het gemis aan inkomen. Zorg ervoor dat u goed voorbereid in verweer gaat en laat u dan ook informeren door een advocaat ontslagrecht.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk