Statutair directeur

Total
0
Shares
Statutair directeur

Statutair directeur


Taken statutair directeur

Om een onderneming te leiden kan een statutair directeur worden aangenomen danwel middels een besluit worden benoemd. Een titulair directeur daarentegen betreft een automatisch verkregen recht indien de eigenaar de leider is. Dat wordt eigen directeurschap genoemd. In vergelijking daarmee wordt de statutair directeur aangezegd wat inhoudt dat de positie staat en valt met het behalen van doelstellingen. Waarom is het belangrijk om doelstellingen te behalen en hoe kan de directeur worden aangenomen?


Behalen doelstellingen

Ieder directeur wil het meeste voor de onderneming behalen. De statutair directeur zal er alles aan doen om maximale resultaten voor de aandeelhouders te behalen zodat goede omzet en winsten worden behaald. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met de werkelijke stand van de economie. Is het land in een recessie dan dienen de doelstellingen aangepast te worden naar winstmaximalisatie in combinatie met overlevingskansen van de onderneming. Dat kan eveneens inhouden dat de statutair directeur zware maatregelen moet doorvoeren om de gewenste cijfers te kunnen bereiken.

Waarom directeur in functie?

De statutair directeur heeft een belangrijke taak namelijk het op een goede manier te leiden zodat goede winstcijfers worden gedraaid. Dat betekent dat de directeur afdelingen en managers optimaal moet stimuleren om het beste eruit te halen. Met een professional aan het roer kan de statutair directeur veel bereiken voor een onderneming zodat goede resultaten worden bereikt. Een goede statutair directeur in het zal zorgt namelijk voor ondernemings continuïteit.

Aannemen van een directeur

Een statutair directeur kan op verschillende manieren worden aangetrokken. De directeur kan worden gezocht binnen:

  • een vennootschapsbetrekking. Dat houdt in dat binnen de groep van aandeelhouders de meest geschikte bestuurder wordt gekozen. Middels een stemming zal de statutair directeur via een besluit worden aangesteld. Dat houdt eveneens in dat bij een niet goed functioneren de directeur middels een besluit uit zijn functie wordt gezet;
  • een contractuele aanzegging. De statutair directeur wordt via een arbeidscontract door de Algemene vergadering van Aandeelhouders aangenomen. Daarmee is het arbeidsrecht alsmede het ontslagrecht van toepassing. Mocht het tot een ontslag komen dan moeten daartoe de wettelijke voorwaarden voor aangehouden worden.


Taken pakket

De statutair directeur is eindverantwoordelijke voor de geleverde prestaties van een onderneming. Daartoe worden ieder jaar doelstellingen vastgelegd welke dan ook moeten worden behaald. Om dat te behalen dient de directeur iedere werknemer of manager op cruciale posities goed aan te sturen zodat daarmee de juiste bedrijfsprocessen in gang worden gezet. Met een goed gecoördineerde van werken kan middels de inspanning van de statutair directeur goede winsten worden behaald. Zorg er ook voor dat de onderneming goede resultaten behaald door de taken door een bekwaam persoon aan te laten sturen.

Eventueel ontslag

Een ontslag van een directeur kan liggen aan vele oorzaken. De onderneming draait slecht en haalt doelstelling niet danwel er wordt een falend beleid gevoerd. De statutair directeur is altijd de eind verantwoordelijke en dient dan ook zijn conclusies te trekken. Is men het met een ontslag niet eens dan kunnen via de rechter een hogere ontslagvergoeding worden behaald mits het gaat om een arbeidscontract. Laat je daartoe altijd bijstaan door gedegen juridisch advies.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk