Vacature directeur

Total
0
Shares
Vacature directeur

Vacature directeur


Tips voor Invullen vacature directeur

Ondernemingen, instellingen en bedrijven worden geleid door een bedreven directeur. Is er sprake van een wijziging van de directie danwel wordt de oude directeur naar huis gestuurd dan dient een nieuw goede opvolger de plaats in te nemen. Om de juiste persoon te vinden kan binnen de groep aandeelhouders worden gezocht echter er kan ook een geschikte directeur van buitenaf worden aangetrokken.


Reden aannemen directeur

Indien er een vacature beschikbaar is voor een directeur kunnen er een aantal redenen aan te grondslag liggen. Denk aan:

  • opzetten van een onderneming waarbij wordt gezocht naar een goede leider;
  • binnen een onderneming gaat een oude directeur weg;
  • overname van aandelen door management buy in waardoor de directeur eveneens kan worden vervangen;

De positie van een directeur kan wegens vele omstandigheden worden verbroken. Hoe kan een vacature voor directeur worden ingevuld?

Methoden van invulling vacature

Gewoonlijk kan een vacature directeur op twee manieren worden ingevuld. Daarbij hangt het ervan af of de directeur van buitenaf wordt aangetrokken of uit de groep aandeelhouders wordt aangesteld. Dit zorgt voor het volgende onderscheid:

  • binnen de groep aandeelhouders wordt een zelfverzekerde persoon aangewezen zodat de onderneming goed kan worden geleid. Dat houdt in dat de Algemene vergadering van Aandeelhouders die persoon via een besluit aanstelt;
  • er wordt iemand van buitenaf aangetrokken. Daartoe wordt een arbeidscontract afgesloten waardoor op de relatie het arbeids- en ontslagrecht van toepassing is.

Let wel dat bij een aanstelling via besluit het ontslagrecht niet van toepassing is. Indien het dan tot een ontslag via besluit komt dan gelden er onderlinge contractuele voorwaarden om het te kunnen ontbinden.

Capaciteiten directeur

Om een onderneming goed aan te kunnen sturen wordt uiteraard gezocht naar een capabele directeur. Wat zijn de ervaringen van de directeur en hoe past dat binnen de opzet van de onderneming. Daarnaast wil de AvA uiteraard een bepaalde koers volgen met de onderneming welke door de directeur effectief moet worden uitgezet. De ideeën moeten daartoe op elkaar aansluiten zodoende dat de directeur op de juiste manier de ondernemingsdoelstellingen kan behalen. Dit houdt in dat het bedrijf specifieke eisen kan stellen aan de capaciteiten van de directeur. Men moet uit het juiste hout gesneden zijn om de beste resultaten te kunnen bereiken.


Deeltijd of voltijds directie

Het klinkt vreemd maar ook een directeur kan in deeltijd de organisatie voorttrekken. Men is uiteraard compleet verantwoordelijk voor de voortgang van de onderneming echter als alles goed is geregeld kunnen andere taken daarnaast worden gedaan. Het is dan ook de vraag in hoeverre de directeur compleet of deels wordt ingeschakeld. Een en ander is daarbij afhankelijk van de relatie tussen de directeur en onderneming. Daarnaast is het van belang om te weten hoe de afspraken onderling zijn aangegaan. Leg bij het invullen van de vacature directeur altijd de belangen vast zodat de directeur als onderneming concreet weten wat de rechten en plichten zijn.

Werving en selectie directeur

Veelal zal het werven van een directeur via informele kanalen gaan. Dit is zondermeer van toepassing bij ondernemingen en bedrijven met een winstdoelstelling. De directeur moet reeds goede ervaring hebben opgedaan bij het verkrijgen van voldoende kennis om het in goede banen te kunnen leiden. Vaak wordt iemand gevraagd juist omdat deze doortastend, zelfverzekerd is en weet hoe resultaten moeten worden bereikt.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk