Wat doet een bedrijfshulpverlener?

Total
0
Shares
Wat doet een bedrijfshulpverlener?
Table of Contents Hide
 1. Wat doet een bedrijfshulpverlener?
  1. Inhoud
  2. De taken van de BHV’er en de risico’s binnen het bedrijf zijn bepalend voor het minimaal aantal aanwezige BHV’ers. Volgens de Arbowet moet elk bedrijf namelijk snel en adequaat kunnen handelen in geval van een calamiteit.
  3. Wat doet een bedrijfshulpverlener?
  4. Een bedrijfshulpverlener is dé persoon binnen het bedrijf die verantwoordelijk is voor de volgende taken: Het proberen te voorkomen en bestrijden van brand. Het verlenen van levensreddende handelingen. Het alarmeren en ontruimen van de werknemers. Ondanks het belang van bedrijfshulpverlening, staat het minimaal of maximaal aantal BHV’ers niet in de Arbowet vastgelegd. Wel moet je bij het bepalen van het aantal BHV’ers en bij de organisatie van de BHV rekening houden met de grootte van het bedrijf en risico’s die zich in het bedrijf bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de risico’s binnen een magazijn tegenover de risico’s van een boekhouder op kantoor. Om er zeker van te zijn dat de BHV’er zijn taken naar behoren uitvoert zijn er speciale BHV cursussen ontwikkeld.
  5. Hoeveel BHV’ers heb ik nodig?
  6. Om de risico’s binnen het bedrijf in kaart te brengen kun een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) opgesteld worden. Aan de hand van deze RI&E kan het aantal benodigde BHV’ers bepaald worden. De werkgever mag de rol van BHV’er ook zelf op zich nemen, mits deze het verplichte BHV certificaat en de benodigde uitrusting heeft. Bedenk wel dat er iemand moet zijn die de rol van BHV’er over kan nemen als de werkgever afwezig is. Zorg er daarom voor dat er meer dan het benodigde aantal BHV’ers opgeleid zijn. Zo weet je zeker dat er voldoende BHV’ers aanwezig zijn als bepaalde mensen ziek of op vakantie zijn.
 2. BHV herhalingscursus
  1. Om de opgedane kennis en vaardigheden up-to-date te houden zijn BHV’ers genoodzaakt om eens per jaar een herhalingscursus te volgen. Deze herhalingscursus is alleen interessant voor BHV’ers die de BHV cursus succesvol hebben afgerond en verkregen certificaat niet ouder is dan 15 maanden.

Wat doet een bedrijfshulpverlener?


De taken van de BHV’er en de risico’s binnen het bedrijf zijn bepalend voor het minimaal aantal aanwezige BHV’ers. Volgens de Arbowet moet elk bedrijf namelijk snel en adequaat kunnen handelen in geval van een calamiteit.Wat doet een bedrijfshulpverlener?

Een bedrijfshulpverlener is dé persoon binnen het bedrijf die verantwoordelijk is voor de volgende taken:

 • Het proberen te voorkomen en bestrijden van brand.

 • Het verlenen van levensreddende handelingen.

 • Het alarmeren en ontruimen van de werknemers.

Ondanks het belang van bedrijfshulpverlening, staat het minimaal of maximaal aantal BHV’ers niet in de Arbowet vastgelegd. Wel moet je bij het bepalen van het aantal BHV’ers en bij de organisatie van de BHV rekening houden met de grootte van het bedrijf en risico’s die zich in het bedrijf bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de risico’s binnen een magazijn tegenover de risico’s van een boekhouder op kantoor.

Om er zeker van te zijn dat de BHV’er zijn taken naar behoren uitvoert zijn er speciale BHV cursussen ontwikkeld.


Hoeveel BHV’ers heb ik nodig?


Om de risico’s binnen het bedrijf in kaart te brengen kun een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) opgesteld worden. Aan de hand van deze RI&E kan het aantal benodigde BHV’ers bepaald worden. De werkgever mag de rol van BHV’er ook zelf op zich nemen, mits deze het verplichte BHV certificaat en de benodigde uitrusting heeft. Bedenk wel dat er iemand moet zijn die de rol van BHV’er over kan nemen als de werkgever afwezig is. Zorg er daarom voor dat er meer dan het benodigde aantal BHV’ers opgeleid zijn. Zo weet je zeker dat er voldoende BHV’ers aanwezig zijn als bepaalde mensen ziek of op vakantie zijn.


BHV herhalingscursus

Om de opgedane kennis en vaardigheden up-to-date te houden zijn BHV’ers genoodzaakt om eens per jaar een herhalingscursus te volgen. Deze herhalingscursus is alleen interessant voor BHV’ers die de BHV cursus succesvol hebben afgerond en verkregen certificaat niet ouder is dan 15 maanden.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk