Wat als je e-bike kapot gaat en het merk failliet is?

Wat als je e-bike kapot gaat en het merk failliet is?

Het kan zomaar gebeuren: je e-bike heeft een defect, maar de oorspronkelijke maker of verkoper is failliet gegaan. Dit is inmiddels realiteit voor klanten van enkele gerenommeerde merken die de afgelopen jaren in financiële problemen kwamen door tegenvallende resultaten en stagnatie van de (elektrische) fietsmarkt. Bijna elke maand viel er weer een ander fietsmerk in Nederland om, terwijl het in de jaren daarvoor nog goed ging met de fietsfabrikanten uit ons land.

Universele onderdelen en onafhankelijke reparateurs

Bij een faillissement van een fietsmerk is er vaak (tijdelijk) geen servicepunt meer en zijn merkspecifieke onderdelen worden moeilijk of niet verkrijgbaar voor lokale merkdealers. Voor veel standaardonderdelen zoals banden, remmen en verlichting kun je gelukkig bij onafhankelijke fietsspecialisten terecht. Zij kunnen vaak een geschikt alternatief vinden, zodat je snel weer op pad kunt.

Accuproblemen? Dat is lastiger…

Als de accu defect raakt – zelfs binnen de oorspronkelijke garantieperiode – heb je een groter probleem. Zonder een servicepunt van het merk ben je aangewezen op derden. Gelukkig is er in Nederland een gespecialiseerd herstelbedrijf dat fietsaccu’s kan herstellen (ook wel reviseren genoemd): Fietsaccu-revisie.nl. Dit bedrijf is als enige in Nederland door BOVAG erkend vanwege de hoge kwaliteit en uitgebreide expertise op het gebied van e-bike accu herstel.

Een tweede kans voor je accu

Fietsaccu-revisie.nl kan bij de meeste merken de accu naar nieuwstaat herstellen, zelfs als de originele fabrikant geen garantie of onderdelen meer levert. Veel gedupeerden van een failliet fietsmerk konden de afgelopen maanden niet meer bij een lokaal servicepunt terecht. In plaats daarvan moesten veel klanten uitwijken naar onafhankelijke reparateurs, zeker bij accu-gerelateerde problemen. Met name bij accu’s van QWIC en Stella zag het bedrijf uit Tilburg om die reden een opleving.

Hoewel het natuurlijk teleurstellend is als je niet meer bij de originele verkoper terechtkunt voor hulp, is het meestal niet nodig om je elektrische fiets meteen af te schrijven. En ook als er überhaupt geen sprake meer is van garantie hoeft een defecte accu niet het einde te betekenen. Revisie heeft als voordeel dat het niet alleen duurzamer is, maar ook in financiële zin vaak beter is dan nieuw. Bij een gemiddelde fietsaccu loopt het prijsverschil al snel op naar €200-€300 en voor veel A-merken is het verschil zelfs nog groter.

Dit vind je misschien ook leuk