Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap?

Sommigen van ons zouden het maar wat graag weten: hoe val je snel in slaap? Slaapproblemen komen vaker voor dan je wellicht zou verwachten. De kans is groot dat we er allemaal wel eens mee te maken krijgen. Soms lukt het simpelweg niet om in slaap te vallen, maar is dit maar voor een korte periode. Anderen hebben voor langere tijden last van problemen omtrent het slapen. Dat is hartstikke vervelend natuurlijk. We hebben het op onze blog al vaker gehad over slaapcomfort, bijvoorbeeld hoe de keuze van je beddengoed hierop van invloed is. Wil je weten of er stappen zijn die je kunt ondernemen om sneller in slaap te vallen? Lees dan snel verder.

Het belang van een goede slaaphygiëne

De laatste jaren komen slaapproblemen steeds vaker voor. Dit komt onder meer doordat steeds meer mensen in de uren voor het slapen op schermen kijken. Hiermee bedoelen we onder meer de televisie, maar ook komt het geregeld voor dat mensen in bed nog even op hun smartphone scrollen. Dit is een ontspannende activiteit, maar het blauwe licht van deze schermen zorgt er voor dat het proces van in slaap vallen wordt verstoord. Zorg daarom voor een goede slaaphygiëne. Vermijd schermen twee uur voordat je gaat slapen, drink geen koffie, eet niets, zorg voor een ontspanning voor het slapen gaan en gebruik je bed alleen om in te slapen (en niet om bijvoorbeeld overdag op te liggen).

De invloed van stress op je slaap

Een goede slaaphygiëne hanteren zal bijdragen aan een verbeterde slaap, waarbij je niet alleen sneller in slaap valt maar waarbij je slaap ook nog eens van een hogere kwaliteit is. Maar er is een factor die we vaak terug zien bij mensen die niet goed in slaap kunnen vallen: stress. Stress maakt het lastiger voor je lichaam om rustig te worden en ‘uit’ te gaan. Je komt maar niet tot die ontspanning die nodig is om goed in slaap te vallen. Het is daarom belangrijk dat je goed bekijkt wat de factoren in jouw leven zijn die voor stress zorgen en deze factoren aan te pakken. Je zult snel genoeg merken dat dit een positieve invloed zal hebben op de snelheid waarmee jij in slaap valt.

Wat kun je nog meer doen om sneller in slaap te vallen?

Slapen doe je het beste in een comfortabele omgeving. Zorg daarom er voor dat je slaap in een goed bed met fijn beddengoed dat geregeld verschoond wordt, want in een fris bed val je nu eenmaal sneller in slaap. Zorg voor voldoende ontspanning op de dag, zodat je gemakkelijker ‘uit’ kan gaan in bed. Een koele slaapkamer is van belang, want warmte houd je wakker. Daarom slapen veel mensen minder goed in de zomer. Tegelijkertijd zijn warme voeten en handen wel belangrijk voor een snelle nachtrust. Dat zorgt voor comfort.

Een donkere kamer is van belang, want alleen in het donker kun je de melatonine aan maken die nodig is om in slaap te vallen. Daarom wordt het vermijden van schermen ook aangeraden, want dit voorkomt de aanmaak van dit stofje. Drink daarnaast geen koffie, het liefst al niet meer na de ochtend. Cafeïne kan je namelijk tot maar liefst 12 uur na inname nog beïnvloeden. Zorg voor een vast slaapritme met vaste tijden. Dit is wellicht even wennen, maar een vast patroon doet wonderen voor de snelheid waarmee je in slaap kan vallen.

Dit vind je misschien ook leuk