Groeipijn tijdens de slaap, wat zijn de consequenties?

Groeipijn tijdens de slaap, wat zijn de consequenties?

Vanaf dat het kind peuter is tot in de puberteit kan het voorkomen dat er sprake is van aanzienlijke pijnen tijdens de slaap. Ieder kind groeit, echter soms kan die groei dermate hard gaan dat het spieren, weefsels of gewrichten aanzienlijk onder stuk zet. Meest opvallende is dat het kind veelal overdag er geen last van heeft echter in bed wel veel pijn kan hebben. Waardoor komt het specifiek op de avond voor, wat houdt groeipijn in en hoe kan erop worden gereageerd?

Voorkomen

Het komt voor bij twintig procent van de kinderen van kleins af aan tot als men is volgroeid na het puberen. Primair komt het voor in de benen waarbij het concentreert in de knieën, onder- of dijbenen waarbij de stekende pijn vijftien minuten kan aanhouden. Toch merkt het kind er weinig van tijdens de dag echter komt het voor als er wordt geslapen of net in bed gaat. Waar kan dit aan liggen?

Onbelaste botgroei

De beste manier dat de botten kunnen groeien is als men het niet belast. Door het lichaamsgewicht worden de botten als het ware ineengedrukt waar de groei tegenin zou moeten werken. Tijdens de rust of slaap hoeven de benen niets te doen waarbij de botten geen gewicht moeten dragen. Het zorgt ervoor dat botdeeltjes door het calcitonine hormoon kunnen wordt aangevoerd waardoor de groei kan plaatsvinden. Doordat de botten groter worden en mogelijk andere weefsels daarop moeten aanpassen kan het overgaan in pijnlijke steken.

Combinatiepijn

De voornaamste pijnen komen voor in de benen echter het kan leiden tot andere pijnen. De intensieve pijnscheut kan ervoor zorgen dat het uitstraalt naar de buik, rug, of mogelijk het hoofd resulterend in plaatselijke pijnen. Als het kind er veel last van heeft kan het betekenen dat er wordt gehuild en dat het wegens tekort aan slaap met pijn zeer vermoeid is.

Wat houdt de spurt in?

Praktisch ieder kind ondergaat een versnelling tijdens de groei. Vanaf 3 jaar jong tot het einde van de pubertijd kan het kind met een spurt tot op 7 cm per jaar in lengte toenemen. Daarnaast geldt eveneens dat de mate van groei per dag verschilt en dus kan ook de mate van pijn variëren. Het kan dus voorkomen dat het kind perioden van geen pijn heeft en soms weer een spurt doormaakt met wel veel pijn. Het is onschadelijk voor het kind echter kan er veel last van hebben. Het wordt veroorzaakt doordat de botten sneller groeien dan de spieren en aanhechtende pezen. De druk op de gewrichten en trek in de weefsels zorgt voor de voorkomende pijnen.

Hoe te behandelen?

Strikt genomen valt een groeispurt onder een normaal lichaamsproces en is onschadelijk. Het kind heeft pijn en dat kan overheersend zijn. Om de mate daarvan te beperken kan een aspirine worden ingenomen, een lichte massage of een verkoelende pakking op de pijnlijke plek. Ook kunnen bewegingen tijdens de pijn ervoor zorgen dat de pijn minder wordt doordat de doorbloeding wordt bevorderd. Indien er pijn in slechts een enkel been van toepassing is, onverklaarbare koorts, overdag ook pijn, zwelling en meer dan een half jaar pijnklachten dan dient er de huisarts te worden geïnformeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk