Welk type rijbewijs neem jij?
Om een voertuig zoals een auto of motor op de openbare weg te mogen besturen heb je een rijbewijs nodig. Daartoe kun je bij een rijschoolhouder theorie en praktijklessen volgen zodat je daarna snel afrijdt. Het vormt de basis van het veilig adequaat besturen van jouw voertuig. Welke rijbewijzen zijn er en hoe vind je een goede rijschool?
Brommer en motor
Wil je vanaf zestien jaar met een brommer naar school rijden dan heb je een AM rijbewijs nodig. Binnen enkele dagen kun je het via een rijschoolhouder aangeleerd krijgen. Dit rijbewijs valt eveneens te gebruiken voor het besturen van brommobiel of scooter. Denk eveneens aan het AM rijbewijs voor invaliden waarbij men het autorijbewijs heeft omgezet. Voor het besturen van een werkelijke motor heb je een A rijbewijs nodig waarbij je de keus hebt tussen verschillende zwaarte klassen. Met 18 jaar kun je A1 tot 15kW krijgen, terwijl het met 20 jaar het A2 rijbewijs tot 35kW geldig is. Ben je 24 jaar of ouder dan kun je het A3 rijbewijs krijgen voor de extra zware motoren. Let wel je moet deze verschillende A-rijbewijzen doorlopen zodat je geleidelijk aan zwaardere motoren went en ervaring op doet.
Auto
Om een auto te mogen besturen kun je vanaf 16 jaar reeds theorielessen volgen waarna je vanaf 16,5 jaar autorijlessen krijgt. Op je 17e levensjaar kun je reeds afrijden zodat je daarna tezamen met een begeleider (kennis, ouder) nog een jaar aanvullend leert. Deze methode van lessen heet het 2toDrive programma. Het leidt ertoe dat je op je 18e jaar compleet zelfstandig en op een betrouwbare veilige manier auto kunt rijden. Uiteraard kun je ook het normale traject volgen zodat je via een autorijschool binnen een pakket theorie en praktijk snel onder de knie krijgt. Hierbij gaat het om het rijbewijs B.
Vrachtwagen
Om een groot voertuig te mogen besturen – zoals een camper – heb je het C rijbewijs nodig. Dit staat voor het vrachtwagenrijbewijs. Bestuur je niet beroepshalve minder dan 12 uur per week een vrachtwagen dan is het C1 rijbewijs voldoende. Gebruik je het echter vaker voor je baan dan heb je het volledige vrachtwagen chauffeur C rijbewijs nodig. Het verschil is dat je extra vakbekwaamheidstesten moet afleggen.
Bus
Wil je een klein busje tot 8 personen besturen dan moet je het afgeslankte D1 rijbewijs halen. Voor grotere bussen heb je echter het D rijbewijs nodig waaraan ook meer vakbekwaamheidseisen worden gesteld. Men heeft grote verantwoordelijkheid voor de passagiers en daarom dient men ook om de 5 jaar opnieuw de vakbekwaamheid aan te tonen. Zodoende weet men dat het kwaliteitsniveau altijd hoog is.
Aanhanger
Bij zowel de auto, vrachtwagen als bus kun je het E rijbewijs krijgen. Het geeft aan dat je het voertuig gecombineerd met een aanhanger goed veilig kunt manoeuvreren. Je kunt het rijbewijs E direct na het voorgaande rijbewijs halen, of juist binnen een pakket.
Keuze rijschoolhouder
Om betrouwbaar op de weg een voertuig te kunnen besturen heb je gedegen theorie en praktijklessen nodig. Dit wordt gedaan via de (auto)rijschoolhouder. Je wilt uiteraard een prettige rij-instructeur hebben en dus wil je de mening van anderen weten. Online kun je meerdere rijschoolhouders vergelijken zodat je een goed beeld hebt omtrent welke instructeur goed is bevallen. Ook jij kunt op een prettige manier snel jouw rijbewijs halen.
Internationaal voertuig besturen
Ga je buiten Europa een voertuig besturen dan het je het internationale rijbewijs nodig. Deze kun je aanvragen bij de ANWB en is een jaar geldig. Het geeft in verschillende talen aan dat je rij-bevoegd bent. Uiteraard moet je dan ook je normale geldige rijbewijs kunnen laten zien. Verwacht je dat je langer dan een jaar in het verre buitenland verblijft zorg er dan voor dat je een lokaal rijbewijs verkrijgt. Meestal kun je plaatselijk na een kleine test en het overhandigen van je papieren een rijbewijs krijgen.