Hoe kan natriumbicarbonaat de gezondheid verbeteren?

Hoe kan natriumbicarbonaat de gezondheid verbeteren?

Naarmate de leeftijd toeneemt zullen we steeds vaker fysieke problemen ondervinden. Dit wordt mede veroorzaakt door een dalend natriumbicarbonaatgehalte, waardoor zuren de overhand krijgen. Door meer zuren krijgen we kwalen, aandoeningen en kunnen ziekten worden getriggerd. Om deze complicaties te vermijden zal men als vijftigplusser preventief natriumbicarbonaat moeten innemen. Wat is dit voor stof en hoe stimuleert het de gezondheid?

Ouder worden betekent verzuring

Zijn we jong dan werken alle lichaamsprocessen optimaal. Dit wordt anders nadat we het veertigste of soms het vijftigste levensjaar zijn gepasseerd. Doordat we ouder worden neemt de verzuring toe. Zuren in het lichaam resulteren in ongewenste klachten zoals krampen, pijntjes en kunnen aanleiding zijn voor ontstekingen. Met de leeftijd neemt de invloed van zuren eveneens toe waardoor in toenemende mate de klachten verergeren. Hoe is dit aan natriumbicarbonaat gerelateerd?

Neutraliseren zuren

Om zuren in het lichaam een halt toe te roepen kunnen meerdere stoffen worden gebruikt. Enerzijds kan calcium worden aangewend om het te neutraliseren. Daartoe wordt calcium uit voeding of juist uit de botten onttrokken, waardoor osteoporose oftewel botontkalking in de kaart wordt gespeeld. Het ouder worden kan dus broze botten veroorzaken. Anderzijds worden via de nieren zuren afgebroken en afgevoerd. Omdat te bewerkstelligen is natriumbicarbonaat nodig. Het is tot circa veertig jaar voldoende in het lichaam aanwezig echter na die leeftijd neemt het geleidelijk af. Wordt men steeds ouder dan daalt het aandeel eveneens versneld waardoor men steeds meer klachten krijgt. Heeft men een hoog urinezuurgehalte dan kan het leiden tot kleine kristallisaties onder de huid. Daarnaast kan het jicht of reumatische klachten veroorzaken. Voorgaande geeft dan ook aan dat het verstandig is om op een gegeven moment met de inname van natriumbicarbonaat aan te vangen.

Wat is het voor stof?

Natriumbicarbonaat oftewel NaHCO3 is een zoutvariant welke niet de bloeddruk verhoogt. Dit type zout wordt dan ook bij voorkeur toegediend in het ziekenhuis indien het gaat om nierpatiënten, [I]hartdecompensatie, oedemen, hypertensie[/I] (1). Dit wordt gedaan, omdat het in tegenstelling tot natriumchloride (keukenzout) veel minder vocht vasthoudt. Het wordt daarnaast in bakpoeders als rijsmiddel toegepast. Dit houdt echter niet in dat men zomaar bakingpowder mag gebruiken, juist omdat er aanvullende stoffen zijn toegevoegd. Men moet dus de pure variant van natriumbicarbonaat gebruiken.

Hoeveel kunt u innemen?

Teveel binnenkrijgen is nooit goed en daarom moet men altijd op een gepaste manier hiermee omgaan. Wil men na het veertigste jaar hiermee beginnen dan zal een afgestreken theelepeltje per dag meer dan voldoende zijn. Is men ouder dan kan men het verhogen naar mogelijk enkele theelepeltjes per dag, zodat de tekorten kunnen worden aangevuld. Hoeveel men werkelijk kan innemen hangt bovendien per persoon af. Dit komt ook omdat de snelheid en het moment waarop het gehalte daalt per individu verschilt.

Waar te verkrijgen?

Zoals aangegeven moet u geen bakingpowder gebruiken omdat het aanvullende stoffen bevat. U dient te kiezen voor de honderd procent natriumbicarbonaat. Dit kan worden verkregen onder de naam bakingsoda, maar u kunt het ook onder de naam natriumbicarbonaat verkrijgen. Zonder recept is het verkrijgbaar bij de apotheker maar u kunt het ook bij de meeste drogisterijen verkrijgen.

Volgende bron bekeken op 30 september 2014:

(1) http://sintmaria.be/nl/zorgaanbod/radiologie/nierinsufficientie

Video over hoe kan natriumbicarbonaat de gezondheid verbeteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk