De mate van opgewektheid en zin in eten wordt primair bepaald door serotonine in het lichaam. Onder invloed van stress en angsten neemt de hoeveelheid van die stof dermate snel af dat er een negatieve stemming kan ontstaan. Het eten smaakt minder, we zijn minder enthousiast of snauwen naar anderen en kunnen minder van de daad genieten. Word je langdurig aan deze conditie blootgesteld dan kan het omslaan naar depressiviteit. Wat is de invloed van serotonine?
De werking van de stof
Het is een lichaamseigen stof en valt onder de neurotransmitters. Het is een organische verbinding vallend onder de noemer tryptamine waarmee stemming van het lichaam wordt bepaald. Het bepaalt de mate van opgewektheid, lust en eten, emotionele toestanden, slaap enzovoorts. Het vormt dus duidelijk een stimulerende factor in het menselijk lichaam en daarom is het goed dat we de stof hebben. Daarnaast wordt verondersteld dat het van grote invloed is bij een bijna-doodervaring. Toch kunnen er omstandigheden voordoen waarbij het lichaam onvoldoende ervan produceert of dat er reeds teveel van is verbruikt. Wat zijn de verschillende omstandigheden?
Aanmaakplek en benodigdheden
Omdat het een neurotransmitter betreft is de meest logische plek dat het in de hersenen wordt aangemaakt. In dit geval betreft het de serotonerge neuronen. Ook schijnt het voor een deel door de lever te worden aangemaakt. Om de stof aan te kunnen maken heeft het lichaam voldoende basis stoffen. Dank aan de volgende elementen:
- 5 HTP vormt het basis product waarmee de stof in het lichaam wordt opgebouwd. Het zit bijvoorbeeld in erwten maar ook met hoge concentraties in Griffonia extract;
- B3 oftewel nicotinezuur;
- koolhydraten. Volg je een strak dieet zonder de inname van koolhydraten dan is de kans reëel dat je minder optimistisch wordt en het afvallen voortijdig afbreekt. Concentreer je dus naast een eiwitdieet ook op traagverbrandende koolhydraten;
- magnesium, ijzer en zink benodigd voor praktisch ieder lichaamsproces.
Angsten en stress
Werk je veel en kun je slecht tegen de kritiek van de baas – waarbij je mogelijk angstig bent om je baan te verliezen of juist veel stress hebt – dan vergt dit veel van de peptide. De stof wordt door angsten en stress razendsnel verbruikt waardoor al het optimisme als het ware wegebt. Het vormt de reden waarom velen in een depressieve omstandigheid of burn-out terechtkomen. Krijg je iedere dag op je werk de wind van voren dan kan het betekenen dat je compleet geen serotonine meer overhoudt met als gevolg dat je in een neerwaartse spiraal komt.
Vermijden van stressfactoren
Het is mogelijk niet gemakkelijk maar je moet stressfactoren vermijden of juist er op een goede manier mee omgaan. Doe je dat niet dan verlies je grip op je eigen situatie. Een burn-out kan zeer ernstige gevolgen hebben. Je kunt namelijk potentieel in de ziektewet komen, maar het kan ook noodgedwongen leiden tot ander werk. Let wel dat wijziging van baan mogelijk een nieuwe bron voor optimisme is.