Met deze 4 tips betaal je niet onnodig veel voor een traplift

Met deze 4 tips betaal je niet onnodig veel voor een traplift

Is je mobiliteit achteruitgegaan? Dan vind je traplopen misschien eng. Begrijpelijk, want door een misstap kun je een pijnlijke val maken. Gelukkig hoef je niet direct te verhuizen als je een angst hebt ontwikkeld voor de trap. Er zijn namelijk hulpmiddelen om veilig boven en beneden te komen. Een traplift is hier een voorbeeld van. Zo’n lift brengt je al zittend naar een hoger of lager gelegen verdieping. Dit hulpmiddel is alleen nogal prijzig. Toch hoef je er niet onnodig veel voor te betalen. De volgende 4 tips helpen je om te besparen.

#1 Laat een adviseur langskomen

Wie een traplift nodig heeft, kan zich het beste tot een erkende leverancier richten. Zo’n partij levert je een veilige en goedwerkende traplift. Om te voorkomen dat je er onnodig veel voor betaalt, laat je een adviseur langskomen. Bij de meeste leveranciers zijn hier geen kosten aan verbonden. Een adviseur bekijkt de situatie en bespreekt wat je wensen zijn. Hij brengt bovendien advies uit. Je weet zo wat de beste traplift voor jouw situatie is. Je betaalt daarnaast niet voor opties waar je eigenlijk geen gebruik van maakt.

#2 Beperk de extra opties

Als je een nieuwe traplift koopt, bepaal je grotendeels zelf hoe deze eruit komt te zien. Je kunt namelijk allerlei opties toevoegen. Een speciale voetenplank, bediening, bekleding of coating over de rail zijn voorbeelden van opties die veel leveranciers aanbieden. Dit heeft gevolgen voor de uitstraling en het gebruiksgemak van je traplift. Besef je alleen wel dat extra opties ook van invloed zijn op de prijs. Wil je niet onnodig veel betalen voor een traplift? Kies dan enkel voor extra opties als je zeker weet dat ze echt meerwaarde hebben.

#3 Overweeg een gebruikte traplift

De prijzen van trapliften lopen behoorlijk uiteen. Dit komt vooral doordat geen enkele trap hetzelfde is. Zo heeft de een thuis een rechte trap, terwijl de ander een trap met bocht(en) heeft. Hoe je trap er ook uitziet, een nieuwe traplift kost je al snel een paar duizend euro. De prijs kan zelfs oplopen tot meer dan 10.000 euro.

Vind je een traplift te duur? Zet dit hulpmiddel dan niet direct uit je hoofd. Je kunt namelijk ook een gebruikte traplift kopen in plaats van een nieuwe. Doordat je niet de eerste eigenaar bent, ligt de aanschafprijs een stuk lager. Dit gaat overigens niet ten koste van de veiligheid en werking. Althans, niet als je hem via een leverancier koopt. Zij controleren en testen tweedehands trapliften uitvoerig voordat deze naar een nieuwe klant gaan.

#4 Zoek uit of je recht hebt op een vergoeding

Dankzij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kun je een vergoeding voor een traplift krijgen. Denk overigens niet dat je hier standaard recht op hebt, want dat is niet zo. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om de vergoeding te krijgen. Als dit het geval is, betaal je elke maand een vast bedrag voor de traplift. Hierdoor ben je aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer je er zelf eentje moet kopen.

Dit vind je misschien ook leuk