Witte of oranje ontlasting, wat is er aan de hand?

Witte of oranje ontlasting, wat is er aan de hand?

Ontlasting kan verschillende kleuren hebben

Via de ontlasting ontdoet het lichaam zich van alle reststoffen geproduceerd bij vertering en afvalstoffen afgevoerd door organen. Het mengsel verlaat het lichaam ter plaatse van het rectum iedere keer als de drang er is en we het toilet bezoeken. We vertrouwen erop dat het een nette bruine kleur heeft en dat het zonder problemen naar buiten komt. Een wijziging van kleur kan echter een teken zijn dat er inwendig een ernstig probleem is. Welke kleuren kan het hebben en wat voor aandoeningen liggen eraan ten grondslag?

Hoe lang zit voedsel in de maag?

Het type voedsel en de hoeveelheid ervan bepaalt hoe lang het in de maag verblijft. Een stevige vette maaltijd dient langer in de maag met zuren te worden bewerkt voordat het de maag verlaat. Standaard licht eten zal circa een uur in de maag zitten voordat het aan de dunne darm wordt doorgegeven. Het kan extra lang duren indien het veel vet betreft om de verbonden eiwitten afdoende te kunnen afbreken. Soms kan het drie uur of meer in de maag zitten. Is het voedsel voldoende afgebroken dan wordt het geleidelijk aan afgegeven aan de darmen.

De werking van vertering

Zodra de eerste bewerking is geweest komt het voedsel in de maag. Daar wordt gal aan het mengsel toegevoegd opdat vetten verder worden verteerd. Voornamelijk in de dunne darm zijn de grootste bewerkingen zodat voeding en energie uit het voedsel wordt onttrokken en opgenomen door het lichaam. De persoon wordt dus gevoed en krijgt aanvullend mineralen, stoffen en vloeistoffen binnen.

Wat geeft het een kleurtje?

Er zijn twee belangrijke stoffen welke aan de ontlasting worden toegevoegd waardoor het een donkere kleur geeft. Enerzijds en meest belangrijke element is dat er gal wordt toegevoegd. Het gal geeft het standaard een gele tot donkere kleur. Anderzijds worden oude bloedrestanten eveneens afgevoerd. Ook dit heeft een iets gelige kleur. De combinatie zorgt ervoor dat er een donkere ontlasting overblijft. Maar wat als de kleuren afwijken?

Afwijkende kleuren

Zitten er stukjes in de ontlasting dan kan het gaan om nog niet verteerd voedsel. Mogelijk is bepaald eten onvoldoende gekauwd waardoor het te groot is om voldoende te kunnen verwerken. Ook kan het rood of oranje kleuren, zeker als je de dag ervoor veel wortelen, tomaten of paprika’s hebt gegeten. Daarnaast kan het voorkomen dat je witte bewegende deeltjes aantreft. In dat geval gaat het om wormen en dus dient je een ontwormingskuur te volgen. Neem contact op met de huisarts. Witte poep daarentegen geeft aan dat de galblaas of de lever niet goed meer werkt. Komt het een enkele keer voor dan is dat geen reden voor ongerustheid. Behoud je echter langdurig witte ontlasting – langer dan een week – dan is er een probleem met de werking van galproductie door de lever of de doorlaat via de galblaas. Geen gal betekent geen verkleuring maar ook dat voedsel onvoldoende wordt verteerd. Oftewel je zult afslanken waarnaast lichaamsprocessen minder goed gaan werken. Heb je een rode streep in de bruine ontlasting dan kan er een inwendige wond zijn bijvoorbeeld door een aambei. Laat je bij twijfel medisch controleren, neem daartoe contact op met jouw huisarts of meld je bij de hulpbiedende dienst.

Lees verder suggesties:

Pijnlijk plassen door geslachtsdeel problemen

Hoe ziet het glutenvrij dieet eruit: invloed van coeliakie

Artikel partner:

Waterige ontlasting, diarree, buikgriep: de veroorzakers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk