Hoe kun je een lening berekenen?

Hoe kun je een lening berekenen?

Heb je binnenkort wat extra geld nodig, bijvoorbeeld voor een grote uitgave of een dure periode? Dan overweeg je misschien wel een lening af te sluiten. Maar hoe weet je nu of je een lening kan krijgen en voor welk bedrag je een lening kunt krijgen? En hoeveel betaal je dan per maand aan aflossing? Dit kun je gelukkig allemaal uitrekenen, maar het is verstandig om veel onderzoek te doen voordat je echt een lening af gaat sluiten. Waar moet je nu allemaal op letten als je een lening afsluiit? Dat vertellen we je in dit artikel!

Het berekenen van jouw maximale lening

Er bestaan verschillende soorten leningen en er zijn een hoop aanbieders in Nederland, die ieder eigen voorwaarden en eisen hebben als iemand een lening bij hen af wil sluiten. Op de websites van de meeste aanbieders kun je een simpele berekening maken waarmee je kunt zien hoeveel geld je zou kunnen lenen in jouw situatie. Voor het lening berekenen hebben ze natuurlijk bepaalde informatie van je nodig. Het belangrijkste is jouw inkomen en waar dat inkomen vandaan komt. Dus bijvoorbeeld of je in loondienst bent of zelfstandige en of je een vast contract hebt of een jaarcontract. Als zelfstandige kan het soms lastiger zijn om een lening te krijgen. Een aantal aanbieders, waaronder Freo, tellen het inkomen van zelfstandigen helemaal niet mee bij het berekenen van de maximale lening. Naast het inkomen is het belangrijk voor een aanbieder om te weten hoe hoog jouw vaste lasten zijn en of je al andere leningen hebt lopen.

Het leendoel

Een aanbieder zal je altijd vragen wat het leendoel is, dus waarvoor je het geld dat je leent gaat gebruiken. Is het bijvoorbeeld voor een auto of een motor of juist voor het verbeteren van je woning of voor de restschuld van je hypotheek? Het doel waarvoor je het geld leent kan er voor zorgen dat een aanbieder je aanvraag afkeurt. Sommige aanbieders doen bijvoorbeeld niet aan leningen met een zakelijk doel. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om te lenen voor de kosten koper van een huis. Wees altijd eerlijk over het doel waarmee je geld leent. Doe je dit niet, dan kan dit als fraude worden gezien en hangen er hoge boetes aan vast. Doe van tevoren onderzoek naar welke aanbieders geschikt zijn voor jouw leendoel, zodat je hier niet mee in de knoei komt.

Samen een lening aanvragen

Mocht je samen met je partner of een ander familielid de lening aan willen vragen, dan heeft een aanbieder van die persoon dezelfde gegevens nodig als van jou. Deze persoon moet uiteraard ook meetekenen. Voordat een lening wordt goedgekeurd, checkt een aanbieder altijd of je negatieve BKR registraties hebt. Dit kunnen bijvoorbeeld schulden of betaalachterstanden zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk