Kun je van alcohol kramp of pijn krijgen?

Kun je van alcohol kramp of pijn krijgen?

Pijnlijke invloed van alcohol

Beperkte inname van alcohol kan voor gezelligheid en sfeer zorgen waarbij contacten kunnen worden gelegd. Weinig drinken geeft weinig tot geen schade maar dat is anders als er structureel veel van de stof wordt ingenomen. Het kan bij een teveel zelfs tot overlijden leiden. Voordat het zover is kun je echter kramp of pijn krijgen. Waaraan kun je zoal pijn of klachten krijgen bij de inname van veel alcohol?

Invloed van overmatig alcohol gebruik

Alcohol heeft altijd invloed op het lichaam. Zelfs een beetje alcohol zorgt ervoor dat het ADH hormoon wordt uitgeschakeld waardoor de nieren geen vocht meer recyclen. De blaas raakt sneller vol waardoor je vaker naar het toilet gaat. Drink je meer glazen op een avond dan betekent het een geregeld bezoek aan het toilet. Neem je het slechts op een enkele avond in dan blijft de schade beperkt. Indien er sprake is van structureel alcoholmisbruik dan kunnen aandoeningen de kop op steken. Het lichaam functioneert minder gunstig, heeft klachten en de persoon kan afhankelijk van de alcohol worden. Wat kunnen bij minder of meer inname de klachten zijn?

Aangetaste maag

Teveel inname van alcohol mogelijk gepaard gaande met stress heeft een goede kans om een maagzweer te veroorzaken. De alcohol kan behoorlijk werken op de maagwand waarbij door invloed van zuur een gaatje naar buiten kan ontstaan. Het kan een zweer zijn of een minder vaak voorkomende fitsel. Het zorgt ervoor dat bloedingen kunnen ontstaan welke bij overvloed wordt overgegeven. Het kan dus aanleiding zijn voor de maagzweer maar het kan ook een teken zijn van een door alcohol getriggerde maagkanker.

Trillingen en onbehagen door gifstoffen

Alcohol wordt in het lichaam omgezet naar asceetaldehyde door veel suikers aan het lichaam te onttrekken. Juist die gifstof zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden waardoor een kloppende hoofdpijn bij een kater kan ontstaan. Gifstoffen werken verzurend voor het lichaam waardoor spieren eveneens kunnen verkrampen en/ of gaan trillen. Zeker bij zware alcoholisten of tijdelijk overmatige gebruik kan trillingen, stuiptrekkingen of zelfs een coma veroorzaken. Dit laatste valt onder het comazuipen wat bij jongeren vaak voorkomt. Om versneld van een kater af te komen dien je suikers in te nemen zoals bij cola.

Blaaspijnsyndroom versus alcohol

Heb je in het verleden vaak blaasontsteking gehad dan kan het een blaaspijnsyndroom veroorzaken. De blaaswand is daarbij dermate geïrriteerd geraakt dat het kleinste of geringste aan gifstoffen ernstige pijn veroorzaakt. Dit wordt het blaaspijnsyndroom genoemd waarbij pijn aan de blaas tot in de lies, bovenbenen en onderrug kan uitstralen. Na de inname van alcohol kan het vrij snel ernstige pijn geven waardoor de lust om alcohol in te nemen snel verdwijnt. Juist die inname zorgt ervoor dat de blaas ernstige pijn kan gaan doen.

Gezondheid

Om de gezondheid niet teveel te schaden is strikt genomen 1 glas per dag voldoende. Er wordt daarbij gesteld dat een glas juist positieve effecten op het lichaam kan hebben. Het houdt de lever iets aan de gang waarbij bloed gunstig wordt gestimuleerd. Het bevordert adrenaline waardoor het lichaam harder werkt en bloed gemakkelijker door het lichaam stroomt. Alle aspecten bevorderen de gezondheid zodat je optimaal profiteert van alcohol. Beperk de inname tot maximaal een glas per dag zodat je geen last krijgt van nadelige pijnlijke gevolgen.

Lees verder suggesties:

Hoge bloeddruk, oorzaken, risico’s en hoe te verlagen

Invloed van drank op het lichaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk