Asbest: weten we eigenlijk wel precies wat het is?

Asbest: Weten we eigenlijk wel precies wat het is?

Asbest wordt tegenwoordig gezien als een vijandige stof die vele nadelen met zich meebrengt. Terwijl het ook zijn voordelen heeft! Vroeger bestonden er bijna alleen maar asbest plafondplaten verwerkt voor optimaal gebruik. Maar waarom? En wat voor voordelen had dit?

Wat is het precies?

Asbestplaten zijn natuurlijke mineralen met kleine vezels dat vroeger veel werd gebruikt vanwege zijn hittebestendigheid en isolerende eigenschappen in bouw, scheepvaart en auto-industrie. Het meest voorkomende type is wit asbest, ook wel chrysotiel genoemd.

Helaas brengt asbest gezondheidsrisico’s met zich mee als de vezels worden ingeademd. Veel landen hebben daarom maatregelen genomen, zoals regulering en verboden, om het gebruik ervan te beperken. Het veilig verwijderen en behandelen van asbest is nu cruciaal om blootstelling aan deze schadelijke vezels te minimaliseren.

Voordelen van asbestplaten

Naast dat er natuurlijk nadelen verbonden zijn aan het hebben van asbestplaten zijn er ook voordelen. Die zetten we even voor je op een rijtje:

  • Uitstekende isolerende werking
  • Slijtvastheid
  • Goedkoop
  • Bestand tegen hoge temperaturen

Hoewel asbest nu misschien een goede optie lijkt, zijn er ook nog veel meer en belangrijkere nadelen aan asbest plafondplaten. Er is dan ook gebleken dat er extreme gezondheidsproblemen kunnen ontstaan bij het lang blootgesteld zijn aan deze stof.

Veroorzaakte problemen van deze stof

De ziektes die veroorzaakt worden door asbest krijgen hun werking 20 tot 60 jaar na het inademen hiervan. Dit bevat kanker in de longen, het longvlies en het buikvlies. Dit is vrijwel altijd dodelijk. Tevens zijn er ook mensen die lang aan asbest blootgesteld zijn, deze kunnen asbestose, een vorm van stoflongen ontwikkelen. Deze consequenties zijn afhankelijk van de duur en heftigheid waarop dit aanwezig is. Ook zijn er minder ernstige ziektes die bij asbest voorkomen, de zogenaamde “Pleurale Plaques” is een aandoening waarbij het borstvlies verdikt. Het is niet zo ernstig als één van de bovenstaande ziektes.

Is het verwijderen gemakkelijk?

Asbest verwijderen is geen eenvoudige klus en moet door experts worden gedaan. Zelf proberen het weg te halen is geen goed idee en heeft alle gevolgen van dien. De vezels kunnen binnen een paar seconden al binnen getreden zijn. Hier zijn een paar punten die gedaan moeten worden bij het vinden van asbest:

  • Op zoek naar asbest: Het achterhalen van de bron en weten welke soort asbest het is speelt een enorme rol bij het verwijderen ervan.
  • Afzetten van gebied: Dit is noodzakelijk om het voor de gehele buurt een veilige situatie te houden.
  • Beschermende kleding: Bij het verwijderen kan deze stof ingeademd worden of wellicht op je lichaam terechtkomen, wat schadelijk is. Een volgelaatsmasker en overal zijn dus noodzakelijk. 
  • Asbest bevochtigen: Het nat maken van deze stof zorgt voor een vermindering van vezels in de lucht. Wat het dus minder risicovol maakt.
  • Het inpakken en wegbrengen: ​​Het weggehaalde asbest wordt netjes ingepakt en naar speciale plekken gebracht waar asbest mag liggen.
  • Check op luchtkwaliteit: Mocht alle asbest verwijderd zijn, wordt er nog uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoeveelheid vezels in de lucht. Om het veilig te houden mogen mensen die dag nog niet terug naar huis keren.

Belangrijkste tip: Laat je asbest verwijderen door een professional, dit beperkt de risico’s en zorgt voor een veilige omgeving.

Conclusie

Ondanks enkele voordelen, zoals isolatie en hittebestendigheid, brengt het gebruik van asbestplaten ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals longkanker en mesothelioom. Veilig verwijderen door professionals is cruciaal, en daarom wegen de nadelen van asbest zwaarder dan de voordelen. Kies altijd voor een gezonde leefomgeving en laat asbest verwijderen door experts.

Dit vind je misschien ook leuk