Hoe hoog mag een schutting zijn?

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Overweeg je om een schutting te plaatsen rondom je tuin of is je huidige schutting toe aan vervanging? Een schutting is een uitstekende toevoeging aan je tuin. Je kunt de kleur hiervan afstemmen op het design van je tuinmeubelen. Daarnaast zorgt het voor beschutting. Van buitenaf heeft niet iedereen meer zicht op je tuin. Handig als je last hebt van een stel nieuwsgierige buren, maar ook fijn als je simpelweg wat meer privacy achter in de tuin wilt. Het is ook een goede manier om de wind tegen te houden, ideaal als je hier veel last van hebt in je achtertuin. Kortom, er zijn genoeg redenen om voor een schutting te kiezen. Maar hoe hoog mag deze schutting precies zijn?

Mag ik de hoogte van mijn bestaande schutting aanpassen?

Een schutting is een vorm van erfafscheiding. Hier zitten regels aan verbonden. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of je de echte eigenaar bent. Staat de schutting bijvoorbeeld op de erfgrens, dan zijn zowel jij als je buren eigenaar en moet je overleggen over de hoogte van de schutting. Waar je zonder problemen jouw kant van de schutting mag verven in de kleur die je voor ogen hebt, geldt overleg dus wel als jij en je buren samen eigenaar zijn. Ben je alleen eigenaar, dan heb je dit niet en hoeft er dus ook niet overlegd te worden. De hoogte van de schutting mag sowieso aangepast worden, maar hierbij dien je jezelf wel te houden aan de maximale eisen die gelden in ons land.

Nieuwe schutting: hoe hoog mag deze schutting worden?

Sowieso willen we je vooraf als tip geven om de regels in je gemeente te controleren. Deze regels kunnen namelijk per gemeente onderling verschillen. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn. Over het algemeen geldt dat een schutting, muur of hek maximaal twee meter hoog mag zijn. Hierbij is wel de locatie voor belang, want deze regel geldt voor een schutting naast en achter het huis. Gaat het om een schutting voor het huis? In dat geval geldt er een maximale hoogte van één meter. 

Mag een schutting weggehaald worden?

Wellicht ben je jouw schutting wel zat en wil je deze compleet weg laten halen. Of misschien wil je een nieuwe schutting laten plaatsen. Veel is afhankelijk van op wiens grond de schutting staat. Staat de schutting compleet op jouw grond, dan ben je de eigenaar en bepaal je zelf wat er gaat gebeuren. Staat de schutting op de erfgrens, dan zal overleg met je buren nodig zijn. Komen jullie er niet uit, dan is het mogelijk zelf een schutting op je eigen grond te bouwen. 

Dit vind je misschien ook leuk