Welke koffie drink jij?

Welke koffie drink jij?

Zit bij jou het dagelijkse kopje koffie ook in je systeem? Er zijn maar weinig mensen die de heerlijke smaak van koffie kunnen weerstaan. Of het nu is om je dag te beginnen, om simpelweg te ontspannen of omdat je met iemand afspreekt: een koffietje misstaat nooit. Maar welke soorten koffie zijn er eigenlijk? Waar ga je koffie kopen en op welke manieren kan je het eigenlijk drinken?

Van koffieboon tot koffiekop 

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Die komen uit koffiebesjes die van zaaimoment tot aan het plukken zo’n drie tot vijf jaar moeten groeien. Dat duurt best lang, het is dan ook een behoorlijk intensief proces om koffie te maken. De koffie wordt vooral gezaaid in de warme gebieden van onze wereld, ook wel de ‘koffiegordel’ genoemd. De bekende Arabica boon komt vooral uit landen als Kenia, Colombia, Ethiopië of Peru maar je hebt ook de Robusta, die vooral in Aziatische landen voorkomt. Zolang het gebied rondom de evenaar ligt, komt het met de groei van de koffieplant wel goed. Als de bonen eenmaal gedroogd zijn, worden ze geroosterd in de koffiebrander. Als ze hieruit komen, zien de bonen eruit zoals we ze kennen en worden ze verkocht. 

Welke verschillende soorten koffie kan je kopen?

Binnen het maakproces van de koffieboon gebeuren allerlei dingen die het smaakprofiel kunnen veranderen. Bonen worden machinaal geselecteerd of met de hand, sommige worden langer geroosterd dan andere, en ze kunnen gewassen, ongewassen of halfgewassen zijn. Dit heeft allemaal effect op hoe jouw kopje koffie uiteindelijk smaakt. De meest gekochte koffiebonen zijn de Robusta en de Arabica koffieboon. De Robusta koffieboon heeft een meer intense, volle smaak en wordt vooral gebruikt in instant koffieblends. De Arabica boon daarentegen wisselt van fruitig tot floraal tot chocolade. Deze boon heeft dan ook een hoop meer smaak en variëteit, en wordt vaker gebruikt voor speciale koffie.

Welke koffie kan je maken?

Aan de basis van vrijwel elk kopje koffie zit de espresso, een shot zwarte koffie die vaak een wat bittere en sterke smaak heeft. Hou je vooral van zwarte koffie? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor variaties tussen de ristretto, een half espresso shot, tot aan de lungo, een volle kop koffie waarbij het water door de gebrande koffie is gelopen. Hou je daarentegen meer van een voorzichtig bakje? Dan kan je ervoor kiezen om je koffie aan te vullen met melk. Ook hierin zit een hoop variatie. Er is de espresso machiato, met alleen een schep melkschuim, of juist de latte machiato, waarbij je vooral geschuimde melk drinkt met een enkel shot espresso erin. Hoe dan ook, voor elke koffiedrinker is er een optie.

Dit vind je misschien ook leuk