Hoe maak je slijm

Hoe maak je slijm

Je eerste associatie met slijm zal wellicht niet positief zijn. Misschien zie je het als iets vies. Slijm heeft geen eenduidige betekenis. Je kunt het interpreteren als het normale speeksel, maar vaak zien mensen slijm ook als het dikke en vervelende slijm dat bijvoorbeeld ontstaat tijdens de verkoudheid en waardoor je vaker dan gemiddeld je keel moet schrapen. Daarnaast is er nog het speelgoed slijm. Wellicht ken je het van de Nickelodeon Awards, waarbij de grootste bekendheden van dit moment volledig onder het slijm komen te zitten. Maar hoe maak je dit slijm zelf?

Wat is slijm?

Slijm wordt ook wel putty of slime genoemd. Dit is een soort speelgoed. Het is een plakkerige substantie waarmee kinderen veel kunnen doen. Zo kunnen ze er heerlijk in kneden, maar het stelt kids ook in staat om eigen figuurtjes te maken of om het compleet uit elkaar te trekken. Er zijn veel mogelijkheden en kinderen zijn er gek op. Bovendien kan slijm, dankzij de vele mogelijkheden, bijdragen aan de ontwikkeling van de motoriek van kinderen. Ouders vinden het vaak maar vies, wat begrijpelijk is. Je wilt liever niet dat je kinderen hiermee spelen in de bank of op een stoel. Maar tegelijkertijd heeft slijm als speelgoed ook zo zijn voordelen. Kinderen zijn creatief bezig en bovendien hoef je geen batterijen te kopen om dit speelgoed aan de praat te houden. 

Hoe maak je jouw eigen slijm?

Slijm kun je gewoon zo in de winkel komen, maar als je liever wat creatiever bezig bent kun je ook je eigen slijm maken. Als ouder is het leuk om dit samen met je kind te doen. Ben je zelf nog kind? Dan is dit een leuke activiteit om samen met je ouder te doen, maar je kunt dit natuurlijk ook samen met vrienden of vriendinnen doen. De resultaten zullen geweldig zijn.

Al binnen zes stappen is het mogelijk om je eigen slijm te maken. Ten eerste gooi je een fles kinderlijm leeg in een lege box. Je kunt de kinderlijm mengen met een kleurstof als je wilt dat het slijm een specifieke kleur krijgt. Wil je het nog kleurrijker maken, dan gooi je er wat glitters doorheen. Dat begint er al op te lijken! Hierna voeg je scheerschuim toe en mix je het geheel totdat er een gladde substantie ontstaat. Vervolgens voeg je lenzenvloeistof toe. Hierna is het een kwestie van roeren. Je merkt steeds meer dat de substantie zwaarder wordt. Dat is juist goed! Kijk eventueel aan of het nodig is om nog lenzenvloeistof toe te voegen. Dit doe je net zo lang totdat het slijm lekker kneedbaar is.

Video hoe maak je slijm

Dit vind je misschien ook leuk