Snoek is één van de bekendste roofvissen van ons land. Snoek komt in vrijwel alle wateren voor en het is spectaculair om een snoek met je hengel te vangen. Maar hoe kan je het beste snoekvissen?
Kies het juiste viswater om snoek te vangen
Ofschoon snoek vrijwel overal voorkomt kan je het jezelf makkelijker maken door selectief te zijn bij het kiezen van het viswater. Grote kanalen, rivieren, plassen en meren herbergen weliswaar vaak grote snoek maar de dichtheid is veelal laag. Dat betekent dat je het water wel heel erg goed moet kunnen wil je succesvol op snoek kunnen vissen. Beter is het om een wat overzichtelijker water te selecteren. Denk hierbij aan vijvers, brede poldersloten, poelen, en kleine kanaaltjes. Deze kam je sneller uit waarmee de kans veel groter wordt dat je daadwerkelijk een snoek vangt.
Zorg voor de juiste hengelspullen om op snoek te vissen
De meeste sportvissers vissen met kunstaas of met dood aas op snoek. Om dit succesvol te doen heb je ten eerste een goede werphengel nodig. Er zijn diverse werphengels voor snoek in de handel, kijk maar eens bij een hengelsportwinkel online. Ten tweede moet je zorgen dat je vislijn dik genoeg is. In tegenstelling tot snoekbaars vissen zal je voor snoek een wat dikkere lijn moeten gebruiken. Denk aan een lijn met een dikte van 30/00 of zelfs 35/00. Ten derde zal je het juiste kunstaas moeten kopen. Veel vissers op snoek hebben vooral succes met pluggen, spinners of shads. Deze mogen best wat aan de grote kant zijn want snoek is een grote slokop. Schrik dus niet terug van kunstaas van een centimeter of 15. Mocht je niet met kunstaas maar met dood aas op snoek gaan vissen, zorg dan dat je de juiste aasvissen gebruikt. Voorn, blei, sardine en een kleine makreel doen het vaak goed. Tot slot is het van belang om met een onderlijn te vissen. Snoek heeft tegen de 700 tanden en een stalen of fluocarbon onderlijn zijn echt nodig.
Tactiek voor het met de werphengel vissen op snoek
Als je met kunstaas vist dan zal je moeten zorgen dat het kunstaas op de juiste manier beweegt. Je gooit het in en haalt het vooral niet te snel binnen. Dat geeft de snoek tijd om toe te bijten. Het kunstaas heeft zelf een actie, het blinkt, waggelt of schudt, en dat krijg je vanzelf door het rustig binnen te halen. Om de snoek extra te verleiden kan je nog wat onregelmatigheden toepassen. Wissel de snelheid van het binnenhalen met je werphengel af of beweeg de top van de werphengel van boven naar beneden (en weer terug) of van links en rechts (en weer terug). Dan valt je kunstaas nog beter op en is de kans groot dat je een snoek vangt. Vis je met dood aas dan is het goed om de snoekdobber die je gebruikt zo uit te loden dat de aasvis horizontaal en 30 centimeter boven de bodem in het water hangt. Zo lijkt de aasvis het meest op een echt aasvisje. Het kan ook geen kwaad om de aasvis om de 15 minuten enkele meters binnen te halen. Deze beweging en de andere plek in het viswater maken de kans groter dat een mooie snoek de aasvis pakt.