Succesvol met de hengel zeevissen op platvis

Succesvol met de hengel zeevissen op platvis

Platvis staat voor een veel voorkomende groep van zeevissen die we langs de kust van Nederland en België kunnen vangen. Maar een dag aan zee zitten zonder iets te vangen is voor niemand leuk. Hieronder staan enkele tips om een dagje vissen op platvis tot een succes te maken.

De juiste tijd voor het vissen op platvis

Eigenlijk kan je platvis het hele jaar door vangen. Wel is het zo dat de soorten platvis die je vangt nogal tussen de seizoenen verschillen. Zo vang je schar en bot met name in de herfst en in de wintermaanden. Tong en schol zijn daarentegen vooral lente en zomervissen. Het beste kan je vissen op het moment dat het vloed begint te worden. Door het stijgende water komt de platvis dan het dichtst bij de kant. Als het vloed wordt in de loop van de avond dan heb je helemaal een goede combinatie. Ook door het donker komen de (grotere) platvissen dichter naar onze kust toe.

Vishengels voor het vissen op platvis

Eigenlijk kan je met iedere werphengel wel een platvis vangen. Als je wat verder in wilt gooien dan zijn lange werphengels wel een must. Omdat platvis bij voorkeur in wat dieper water zit kan je dus het beste een lange werphengel kopen. Een strandhengel volstaat bijvoorbeeld prima. Deze zijn vaak meer dan 4 meter lang en sterk genoeg om het lood en het aas een flink eind in zee te gooien. Maar ook met een karperhengel of met een hengel waar mee zou baars vissen kan je platvis vangen. Welke hengel je ook kiest, kies bij voorkeur een werphengel die wat langer is en voldoende kracht heeft.

Beste aassoorten voor het vissen op platvis

Er is weinig twijfel dat je moet zorgen voor het juiste aas om platvis te vangen. Zeepieren en zagers hebben de voorkeur. Deze kan je bij iedere gerenommeerde hengelsportzaak kopen. Wees niet te zuinig met je voorraad want ze vallen er nogal eens af als je ze ingooit. Houd ze goed koel als je ze hebt gekocht, dat komt de houdbaarheid ten goede. Andere aassoorten waar je platvis mee kan vangen zijn stukjes vis, mesheften en garnalen. Tip: neem verschillende soorten aas mee. Je merkt vanzelf wat het beste vangt en schakelt hier dan de rest van de dag op over.

Juiste montage om platvis te vangen

Het vissen op platvis doe je in tegenstelling tot bijvoorbeeld het zeebaars vissen op de bodem van de zee. Je zal dan ook lood moeten gebruiken om ver weg te gooien en je aas op de bodem te kunnen houden. Veelal volstaat en stuk lood van een gram of 150 wel. Vak is dit een zogenaamd ankerlood dat met haken voorkomt  dat het lood afdrijft. Als er erg veel stroming staat kan je wat zwaarder gaan. En om zoveel mogelijk kans te maken om platvis te vangen wordt een paternoster aangeraden. Dit is een vaste constructie van 3 zijlijntjes met aan ieder zijlijntje een haak die je in zijn geheel aan het einde van je vislijn zet. Je kan ze kant en klaar kopen in de hengelsportzaak. Het voordeel van een paternoster is dat je met 3 haken vist waardoor je niet alleen meer zal vangen, maar dit ook kan afdwingen door in het begin van een dagje zeevissen op elke haak een andere aassoort te zetten. Je merkt dan vanzelf wat goed vangt en dit zet je dan vervolgens op al je haken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk