Waar moet een aanhangwagen aan voldoen?

Waar moet een aanhangwagen aan voldoen?

Bent u van plan om een aanhangwagen te huren? Dan is het handig om te weten of deze aanhangwagen ook daadwerkelijk van goede kwaliteit is en aan de wettelijke eisen voldoet. Omdat weinig mensen op de hoogte zijn van deze eisen wordt het in dit artikel nog eens uitgelegd.

Verzekeringen

Wat verzekeringen betreft is er een groot verschil tussen schade die is toegebracht aan derden en schade die is ontstaan aan de aanhangwagen zelf.

Zodra de aanhangwagen aangekoppeld is, is hij automatisch WA verzekerd door de verzekering van het trekkende voertuig. Wanneer hij afgekoppeld is valt hij eventueel onder uw persoonlijke WA verzekering. Deze vorm van verzekering dekt de schade die is toegebracht aan derden. Voor het buitenland kan het wel noodzakelijk zijn om dit op de groene kaart te vermelden.

Naast de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor het huren van een aanhangwagen kunt u de aanhangwagen ook verzekeren tegen schade en diefstal. Veel verzekeraars bieden hier een polis voor aan, maar vaak is dit met een aantal extra eisen omtrent de stalling en antidiefstalbeveiliging. Voor veel standaard aanhangwagens is zo’n verzekering daarom niet echt interessant.

Algemene eisen

Voor aanhangwagens tot 750kg is de hulpkoppeling niet langer verplicht, maar indien aanwezig moet hij wel gebruikt en juist bevestigd worden. Voor aanhangwagens boven de 750kg met een eigen reminrichting moet een breekkabel aanwezig zijn en op de juiste manier gebruikt worden. Deze reminrichting moet naar behoren functioneren. Er mogen geen scherpe uitstekende delen aan de aanhangwagen zitten. De banden mogen niet beschadigd zijn en moeten ten minste 1.6mm profiel hebben. Op deze zelfde as moeten dezelfde soort banden gemonteerd zijn.

Verplichte verlichting

Met de jaren zijn er extra wettelijke bepalingen bijgekomen die alleen gelden voor aanhangwagens die na deze datum gemaakt zijn. De huidige eisen zijn:

  • 2 richtingaanwijzers
  • 2 rode remlichten
  • 2 rode achterlichten
  • 1 of 2 rode mistachterlichten
  • Witte kentekenplaatverlichting

Naast deze verplichte verlichting moet de aanhangwagen ook voorzien zijn van twee driehoekige reflectoren aan de achterzijde en twee witte reflectoren aan de voorzijde. Deze reflectoren dienen tussen de 35 en 90cm hoogte te zitten. Daarnaast dienen er ronde of rechthoekige gele reflectoren aan de zijkant te zitten. Vanaf een lengte van 6 meter dienen dat gele zijmarkeringslichten te zijn. Bij een breedte vanaf 160cm moeten er ook nog twee witte stadslichten op zitten. Bij een breedte vanaf 210cm moeten er twee witte marketingslichten aan de voorkant en twee rode markeringslichten aan de achterkant aanwezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk