Ben je op zoek naar nieuwe kippen voor in je tuin? Hou je wel van een eitje, maar heeft dit geen prioriteit? Dan is het Cochin krielkipje een uitstekende keuze. Deze oorspronkelijk Japanse kippensoort is erg mooi om te zien. Cochin kippen hebben een dik verenpak in diverse kleuren en er zijn er zelfs met krulveertjes. Ze hebben korte, volledig bevederde pootjes en een decoratieve bolle toef veren op hun achterste. Ze kunnen best hoog springen en fladderen, maar gaan (bij mij toch) maar zelden over de draad.
Wat hebben uw kippen nodig
Wat kippen zeker nodig hebben is een nachthok met zitstokken en een leghokje. Kippen kan je op heel weinig ruimte houden, maar wat ze het liefste doen is de hele dag door scharrelen. Geef ze als je kan een stukje tuin, in een mum van tijd is het kaalgevreten, maar ze blijven toch scharrelen.
Ze eten heel graag sla, allerlei soorten onkruid en gras. Je kan ook vrijwel alle keukenafval aan de kippen voeren. Als ze het rauw niet lusten, gaat het er gekookt zeker wel in!
Ook zijn ze dol op restjes vlees, daarbij overigens geen onderscheid makend van welk dier het komt. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook granen nodig en wat kalkgrit. Je moet ook zeker voor vers water zorgen. Kippen drinken relatief veel en als ze niet genoeg water krijgen, leggen ze geen eitjes.
Wel of geen eieren ?
Cochin kipjes zijn vaak broeds. Dan legt zo’n kipje geen eitjes meer, maar besluit dat ze een tijdje op de eieren wil blijven zitten, haan of geen haan! Gewoon laten broeden is geen optie, er zijn kippen die blijven broeden tot ze doodgaan van honger en dorst! Er zijn legio trucjes om de kip ervan te overtuigen om niet te blijven broeden. De meest efficiënte en ‘menselijke’ vind ik nog de broedse kip overdag buiten het nachthok te houden. Desnoods zet ik ze in een ren apart, zodat de andere kippen wel bij het leghok kunnen.
In de winter en als ze hun veren wisselen (een keer per jaar) leggen ze ook geen eieren. Je kan het zien aan hun kammetje. Als ze zich niet lekker voelen, veren wisselen of broeds zijn, dan is hun kammetje heel bleek. Tegen dat ze weer aan de leg gaan, wordt het felrood. Een kip legt doorgaans 1 eitje per dag, ze doet er 25 uur over om zo’n eitje te fabriceren!
Cochin kippen zijn gezellige beestjes
Cochin kippetjes zijn best gezellige beestjes. Ze zijn gehecht aan elkaar, ze scharrelen altijd heel dicht bij elkaar. Maar er is ook een hiërarchie en als ze de laagste kip haar plaats wijzen, is dat echt niet zo leuk om te zien. Ze pikken dan haar hele nek kaal. Als je besluit kippen te nemen, beslis dan van tevoren hoe veel je er wil hebben, nieuwe kippen worden maar moeilijk geaccepteerd. Het is altijd goed om er toch minstens 3 te nemen om ze een normaal kippenleven te laten leiden. Een haan is niet echt nodig, eitjes leggen ze ook zonder haan. Zowel de haan als de kippen maken best veel lawaai, vooral ’s morgens vroeg en overdag ook als ze erge honger krijgen. Ze herkennen de persoon die hun voedsel brengt, van zodra de achterdeur opengaat komen ze al kakelend op me afrennen. Al zijn ze dan vaak broeds, de eitjes die ik van ze krijg zijn wel erg lekker. Drie van hun eitjes is ongeveer evenveel ei als twee stuks van de winkel, maar naar verhouding hebben ze wel meer eigeel. Mmmm verse eitjes!