Sterilisatie katten

Sterilisatie katten

Wanneer je als katteneigenaar niet met je poes wilt fokken, of je wilt simpelweg zelf geen jonge katjes, dan is het aan te raden om je poes te laten steriliseren.

Dit voorkomt dat je op den duur met een aantal jongen zit en uiteraard het overschot aan kittens in asielen.

Hoe werkt sterilisatie bij katten

Sterilisatie kan op twee manieren gebeuren:

  • Weghalen van de eierstokken
  • Weghalen van eierstokken en baarmoeder

Kort gezegd is dit onvruchtbaar maken van de kat door middel van een operatieve ingrijp. Omdat na het weghalen van de eierstokken de baarmoeder geen functie meer heeft en deze soms problemen voor de poes kan opleveren, word er meestal gekozen voor de tweede optie. Sterilisatie is een veelvoorkomende ingreep en dus een routine klus voor de dierenarts. Na de ingreep kan meestal de poes dezelfde dag weer met je mee naar huis. De dierenarts zal je voor de komende tien dagen pijnstillers meegeven. En na deze tien dagen word de wond van de poes nog even gecontroleerd.

Voordelen van sterilisatie bij katten

  • Doordat de eierstokken zijn verwijderd scheiden zij geen hormonen meer af. Hierdoor dus geen nachtelijk gemiauw meer door krolsheid.
  • Geen kans meer op drachtige poezen en dus geen nestjes met kittens.
  • Vaker bij huis omdat ze geen drang meer voelt om zich voort te planten.
  • Minder kans op het ontwikkelen van diabetes of suikerziekte.
  • En minder kans op melkkliertumoren.

Nadelen van sterilisatie bij katten

Er zijn maar twee nadelen te noemen

  • Overgewicht bij de poes. Maar dit valt makkelijk op te lossen door de poes op een speciaal dieet te zetten.
  • Een operatieve ingreep gaat in de meeste gevallen erg goed. Toch blijft er een zeer geringe kans ontstaan dat dit eens niet gebeurt. Let wel, deze kans is zeer klein.

De nadelen wegen dus niet echt op tegen de voordelen.

Wanneer kan ik mijn kat laten steriliseren

Een poes is op 6 maanden leeftijd volwassen. Op deze leeftijd is ze ook geslachtsrijp. Hoewel sommige poezen dit al zijn met 4 maanden, is de beste leeftijd voor sterilisatie 6 maanden.

Nazorg na de sterilisatie

Zorg dat je je kat na de sterilisatie ongeveer tien dagen binnenhoudt. Ook is het verstandig dat de poes in die tien dagen voldoende rust krijgt. Vooral de eerste dag zal je kat weinig tot niet eten en/of drinken. Maar wanneer ze dit niet doet na een aantal dagen kun je het beste even contact opnemen met de dierenarts die de operatie heeft uitgevoerd.

Wat kost een sterilisatie bij katten?

Dit verschilt per dierenarts. Maar de gemiddelde kosten voor een sterilisatie bij de poes bedraagt circa € 118,- Echter worden er in sommige gebieden elk jaar acties gehouden om je kat te laten steriliseren. Houdt daarom dit goed in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk