Grijskenteken: alles wat u moet weten voordat uw voertuig wordt omgebouwd

Grijskenteken: alles wat u moet weten voordat uw voertuig wordt omgebouwd

Het begrip grijskenteken is voor velen wellicht bekend, echter zijn er nog steeds veel vragen over wat het precies inhoudt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het concept van grijskenteken en de stappen bespreken die nodig zijn om uw voertuig om te bouwen.

Wat is een grijskenteken?

Allereerst, is een grijskenteken in de basis nog steeds dezelfde vertrouwde gele kleur. Echter is een grijskenteken wel te herkennen aan de eerste letter op het kenteken, dit is namelijk altijd een B of een V. 

Een grijskenteken wordt toegekend aan bedrijfsvoertuigen die voornamelijk bestemd zijn voor goederenvervoer. Voertuigen met een grijskenteken profiteren van enorme belastingvoordelen, maar om hiervoor in aanmerking te komen moeten ze voldoen aan specifieke criteria. Denk bijvoorbeeld aan een laadruimte en het primaire gebruik (minimaal 10%) voor zakelijke doeleinden. Het ombouwproces kunt u professioneel laten uitvoeren, daarnaast kunt u een grijskenteken zelf ombouwen (mits u de technische kennis daarvoor in huis hebt).

Ook is het van belang dat u beschikt over een geldig BTW-nummer en jaarlijks uw omzetbelasting opgeeft. Vervolgens moet het voertuig met grijskenteken ook op naam staan van de persoon aan wie het BTW-nummer behoort.

Het proces van ombouwen

Het ombouwen van een voertuig naar een grijskenteken vereist diverse technische aanpassingen en keuringen. Niet elk voertuig komt volgens de Belastingdienst in aanmerking, er zijn specifieke eisen waaraan moet worden voldaan. Dit proces omvat vaak aanpassingen aan de laadruimte en andere technische aspecten. Deze laadruimte mag vervolgens niet gebruikt worden voor personenvervoer en u moet minstens vijf jaar aan al deze voorwaarden voldoen. Het is essentieel u grondig te verdiepen in alle eisen die hieraan gekoppeld zijn, om een succesvolle ombouw te realiseren.

Kosten en besparingen

Hoewel het ombouwen van een voertuig naar een grijskenteken uiteraard initiële kosten met zich meebrengt, kunnen de financiële voordelen op de lange termijn aanzienlijk hoger zijn. Lagere belastingen, met name op het gebied van BPM en wegenbelasting, resulteren in flinke besparingen. Momenteel betaalt u namelijk met een grijskenteken geen BPM (belasting op personenauto’s en motorvoertuigen) bij de aanschaf van uw bestelauto. 

Deze regel geldt tot 2025. Naast het belastingvoordeel resulteert een grijskenteken ook in een lagere verzekeringspremie. In het geval van schade wordt de schadevergoeding uitbetaald zonder de BTW.

Ben u  een ondernemer en wilt u  weten of uw auto kan worden omgebouwd naar een grijs kenteken? Kijk voor meer informatie eens  rond op de website van Transcare Solutions.

Dit vind je misschien ook leuk