Hoe word ik een mindful mama?

mindful mama

Mindful ouderschap is een manier om mindfulness in het dagelijks leven van ouders en hun kinderen te brengen. Het is een filosofie en praktijk gebaseerd op aandacht schenken aan het huidige moment met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid, terwijl we erkennen dat onze gedachten stress of lijden kunnen veroorzaken.

De voordelen van mindful ouderschap zijn: meer zelfbewustzijn, verbeterde mentale gezondheid, minder stress, betere relaties met je kinderen, meer tijd besteed aan genieten van het leven en minder tijd aan ongelukkig zijn.

Hoe word je een mindful mama?

Mindfulness is een oefening die ons helpt om meer bewust te worden van onze gedachten en emoties. Het helpt ons ook om in het moment aanwezig te zijn en ons geen zorgen te maken over gebeurtenissen uit het verleden of in de toekomst. Als we een mindful mama willen worden, dan kunnen we de dingen zien zoals ze werkelijk zijn en niet zoals we willen dat ze zijn.

De voordelen van mindfulness voor ouders

De voordelen van mindfulness voor ouders zijn legio. Het is aangetoond dat het helpt bij de geestelijke gezondheid, opvoedingsvaardigheden en zelfs de lichamelijke gezondheid. Mindfulness is een oefening die mensen helpt zich meer bewust te zijn van hun gedachten en gevoelens in het huidige moment. Het kan worden beoefend door middel van meditatie, yoga of andere activiteiten, zoals een wandeling in de natuur.

Tips voor het oefenen van technieken voor bewust ouderschap

Het beoefenen van mindfulness-technieken kan moeilijk zijn, maar het is de tijd en moeite waard. Als u niet zeker weet waar u moet beginnen, volgen hier een paar tips die u kunnen helpen.

  1. Zoek een rustige plek om te mediteren. Of het nu je slaapkamer of woonkamer is, zoek een plek waar je comfortabel kunt zitten en niet wordt afgeleid door andere mensen of dingen.
  2. Begin door je te concentreren op je ademhaling. Misschien wil je je ogen sluiten en je concentreren op het gevoel van elke ademhaling die je neus in en uit gaat. Probeer te voelen hoe je adem door het lichaam gaat, van je neusgaten helemaal naar beneden in je maag en weer omhoog. Dit zal je helpen gefocust te blijven op wat het belangrijkste is: aanwezig zijn in het moment met jezelf en de mensen om je heen.
  3. Blijf oefenen! Het kan enige tijd duren voordat mindfulness-oefeningen een tweede natuur worden, maar met oefening zullen ze na verloop van tijd gemakkelijker worden, dus geef niet op!

Mindfulness-technieken voor kinderen

Kinderen worden vaak blootgesteld aan stress en angst. Veel scholen leren nu mindfulness-technieken aan kinderen om hen te helpen met deze stress om te gaan. Er zijn veel verschillende technieken die kunnen worden gebruikt voor mindfulness bij kinderen, zoals meditatie en yoga. Het is bewezen dat deze technieken effectief zijn bij het verminderen van stress bij kinderen, maar het is belangrijk dat de techniek is afgestemd op de behoeften van het kind.

Uit een onderzoek bleek dat mindfulness-technieken effectief waren in het verminderen van stress en angst bij kinderen. Een totaal van 39 kinderen (gemiddelde leeftijd 8,9 jaar) namen deel aan het onderzoek en vulden een reeks vragenlijsten in voor en tijdens een sessie van een uur. De vragenlijst bepaalde of het individu hoge, gemiddelde of lage niveaus van stress, angst en zelfbeheersing had.

Uit het onderzoek bleek dat mindfulness-technieken de algehele niveaus van stress en angst aanzienlijk verminderden bij zowel de kinderen die geen hoog of laag hadden niveaus van deze factoren vóór de sessie en bij degenen die veel stress of angst hadden. Bovendien bleek uit de studie dat mindfulness-technieken de zelfbeheersing van kinderen tijdens de sessie verhoogden. De onderzoekers ontdekten dat de mindfulness-techniek die bekend staat als ‘body scan’ de zelfbeheersing van kinderen met meer dan drie keer meer verhoogde dan andere technieken.

Zoek jij een leuke activiteit om te doen met je kinderen? Ga dan eens slijm maken. Lees ons artikel voor de handigste tips. Veel plezier!

Dit vind je misschien ook leuk