Hoe kies ik een espresso machine?

Hoe kies ik een espresso machine?

Wil je ook een lekker kopje koffie drinken? De laatste tien jaar zijn we de smaak van koffie steeds belangrijker gaan vinden. De kwaliteit van de koffie is afhankelijk van de kwaliteit koffie die je koopt en van de machine waar je het mee zet.

Koffie uit Filterapparaat

Het bekende Nederlandse pruttelapparaat zet koffie door water eerst te verdampen en daarna te condenseren en door een filter met koffie te laten lopen. De koffie wordt dus onder lage druk gezet. Door de lage prijs van de koffie, filters en het apparaat is dit de goedkoopste manier van koffie zetten. Het nadeel is dat het lastig is om kleine hoeveelheden te zetten en dat je relatief veel tijd kwijt ben met het voorbereiden van een bakje koffie.

Espresso volautomaten

Espresso volautomaten zijn geavanceerde apparaten zie het met een druk op de knop een kopje koffie zetten op de gewenste sterkte. In een shot worden de bonen gemalen, de koffie geperst en de juiste hoeveelheid water erdoorheen. Daarna komt er kwalitatief een redelijk bakje koffie uit. Doordat de smaak van de koffie veel intenser is dan bij een filter apparaat, is het belangrijk goede bonen te kopen. Lekkere koffiebonen zijn te krijgen bij de koffiespeciaalzaak. Wil je meer over verschillende smaken koffiebonen weten, klik dan hier. Deze manier van koffiezetten is de gemakkelijkste manier, omdat je met een druk op de knop een kopje lekkere koffie hebt. De aanschafprijs van het apparaat is wel hoger dan gemiddeld

Espresso halfautomaat

In een espresso halfautomaat gaat fijngemalen koffie. Deze stamp je aan voordat de houder in het apparaat geklikt wordt. De koffie wordt er dan onder hoge druk doorheen geperst. Hierdoor krijgt de koffie een creme laagje. Dit is de manier om de beste kwaliteit koffie te krijgen, en ook de manier om de sterkste koffie te zetten. De koffie kun je in fijngemalen vorm in de supermarkt of koffiespeciaalzaak kopen of je kunt zelf de bonen malen met een koffiemolen.

Nespresso koffie

Nespresso is een nieuwe koffievariant van Nestle waarbij er kupjes in een machine moeten worden geplaatst. Dit zijn een soort vantevoren voorbereide espressoshots. De kwaliteit is ongeveer gelijk aan espressovolautomaten. Nespresso is erg geschikt voor de liefhebber van koffie die af en toe een lekker bakje wil drinken. De aanschafprijs van een apparaat is relatief laag. De prijs van de kups is relatief hoog, dus de veeldrinker kan beter kijken naar een espresso half of volautomaat.

Philips Senseo Crema

Senseo is het koffieconcept dat gelanceerd is door Douwe Egberts en Philips, waarbij het voor het eerst goed mogelijk was om koffie te doseren en per kopje eenvoudig te zetten.

Door dit gemak is Senseo snel heel populair geworden. Senseo heeft de consument kennis laten maken met koffie in verschillende smaakjes. Hierdoor werd het concept van de later geintroduceerde Nespresso snel opgepikt. De smaak van Senseo wordt door koffie liefhebber niet heel hoog gewaardeerd. Afhankelijk van de gekozen smaak is dit gelijk aan filterkoffie.

Functies vergelijken

De verschillende eigenschappen van de apparaten zijn hieronder terug te vinden.

 FilterapparaatHalfautomaatVolautomaatNespressoSenseo
Aanschafprijs apparaat+++++
Prijs per kopje++++
Smaak koffie++++
Gemak koffie zetten++++
Functies vergelijken
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk