Hoe kun je van je schulden afkomen?

Hoe kun je van je schulden afkomen?

Verminder je schulden door concreet te snijden

Door economische tegenslag of ontslag kan een gezin met hypotheekschuld behoorlijk in financiële problemen komen. De kans is daarbij zeer reëel dat binnen een kort tijdsbestek een schuld wordt opgebouwd, ondanks dat de plannen geheel anders waren. Sommige omstandigheden zorgen er namelijk voor dat je snel in financieel slecht weer komt waardoor je per maand snel meer kwijt bent dan er binnenkomt. Op welke manier kun je ervoor zorgen dat je financiële situatie er weer bovenop komt?

De aanleiding van de situatie

Word je ontslagen of moet je buiten je schuld om de woning verkopen dan bestaat er een goede kans dat een restschuld ontstaat. Daarnaast kun je iets teveel schulden op je nemen waardoor belangrijke huishoudelijke kosten niet kunnen worden betaald. Het kan geleidelijk voorkomen waardoor de schulden stilletjes aan toenemen maar het kan ook door onverwachte hoge kosten worden veroorzaakt. In beide gevallen kan er iets aan worden gedaan door de mate van maandelijkse kosten te minimaliseren. Eenmalige hoge kosten kunnen met de tijd worden weggewerkt door het normale inkomen, echter structurele kosten dienen middels besparingen worden opgelost. Hoe doe je dat?

Gedwongen verkoop en hypotheek

Moet je door scheiding, ontslag of overlijden de woning buiten je schuld om verkopen dan kun je aanspraak maken op de nationale hypotheek garantie. Daartoe moet je reeds de hypotheeklening hebben afgesloten binnen de voorwaarden van de NHG zodat je erop terug kunt vallen. Het houdt in dat de restschuld wordt kwijtgescholden indien je aan de geldende voorwaarden voldoet. Zo is de reden van het ontstaan belangrijk maar ook of je goed meewerkt aan het beperken van de hoogte van die restschuld. Daarmee kan de eerste meest belangrijke slag worden gemaakt om de toekomstige lasten te beperken.

Teveel uitgeven

Meer uitgeven dan dat er binnenkomt kan een structurele aanslag op je financiële reserves zijn. Met de tijd teer je dus in op je buffer waardoor je uiteindelijk niets meer overhoudt. Aan deze omstandigheid moet je altijd iets doen. Tijdelijk iets meer uitgeven waarbij je even je buffer aanspreekt is op zich geen probleem echter daarna moet je weer aan je buffer gaan werken. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je een gezonde financiële balans krijgt? Daartoe moet je de uitgaven minimaliseren waarbij de uitgaven minder zijn dan de inkomsten. Hoe kun je daaraan werken?

Het wijzigen van je uitgavenpatroon

Wat heb je werkelijk nodig zodat je je huishouding goed kunt volhouden? Het is een belangrijke vraag waar je bij stil moet staan. We zijn snel gewend aan een bepaald uitgavenpatroon terwijl al die onkosten veelal overbodig zijn. Minimaliseren houdt in dat je kijkt naar ieder dubbeltje en euro dat je uitgeeft:

  • stop met dure hobby’s, of stel de interesse dermate uit tot er betere tijden aanbreken;
  • beperkt de inname van alcohol en stop met roken;
  • werk aan je gewicht omdat het de gezondheid bevordert en je daarbij minder stoffen en voeding gaat innemen;
  • je moet iedere abonnement tegen het licht houden. Van kranten, tijdschriften, verenigingen maar ook gas, water en licht. Vele abonnementen heb je niet nodig, en je kunt van energieleverancier veranderen om op je kosten te besparen;
  • vergelijk ziektekostenverzekeringen omdat het een aanslag op je inkomen is en heb je die aanvullende verzekering wel echt nodig is een belangrijke vraag;
  • wees kritisch omtrent de waarde onroerende zaken welke je ieder jaar krijgt van de gemeente. Het vormt wegens vele heffingen een aanslag op je besteedbaar vermogen. Dien tijdig een bezwaarschrift in;
  • doe je inkopen bij goedkope winkels zoals de Lidle of Aldi;
  • hoe kun je een ontregeld leven weer op orde krijgen? De tips!.

Bezuinigingen kun je op vele manieren doorvoeren zodat je stevig kunt besparen.

Wat als je weinig hebt?

Het kan voorkomen dat je zeer weinig hebt te besteden echter je moet toch rondkomen. Wat kun je dan nog doen? Heb je veel schulden dan is een verstandige stap om schuldsanering in te schakelen. Daarmee wordt concreet aan aflossing of kwijtschelding gewerkt waarnaast je geen last meer hebt van deurwaarders. Het houdt in dat je tot een uiterste gaat besparen. Je kunt dan mogelijk terecht bij een voedselbank waar je gratis voedselpakketten kunt verkrijgen. Daartoe moet je aantonen dat je onder een bepaald minimum zit. Verder kun je voor grotere noodzakelijke spullen naar de kringloopwinkel of mogelijk naar het leger des heils gaan. Daar kun je tegen een zeer schappelijke prijs hergebruikte materialen en goederen krijgen.

Tijdig uitkeringen en hulp aanvragen

Waar je recht op hebt moet je altijd tijdig aanvragen. Het kan ervoor zorgen dat je inkomen hebt en mogelijk versneld uit de problemen komt. Ga daarnaast naar het juridisch loket of sociale dienst om hulp aan te vragen zodat je financiële situatie wordt opgelost. Daarmee kun je begeleiding krijgen in het oplossen van je omstandigheid zonder dat je bepaalde regelingen vergeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk