Hoe kun je de stofwisseling bij trage schildklier stimuleren?

Hoe kun je de stofwisseling bij trage schildklier stimuleren?

Afvallen door metabolisme aan te wakkeren

Een typisch westerse kwaal is een ontregelde schildklier. Zeker een trage schildklier komt het meest voor waardoor praktisch iedere patient gewichtsproblemen krijgt. Het metabolisme is ontregeld waardoor het lichaam aankomt. Waardoor wordt dit veroorzaakt en wat kun je als persoon met een trage schildklier doen om de stofwisseling te verbeteren?

Symptomen trage werking

Moedeloosheid, futloosheid, geen energie hebben, snel moe en vele andere aandoeningen. De lijst van kwalen is lang omdat een drietal belangrijke hormonen zijn verstoord. Dit zijn het T4 en T3 hormoon verantwoordelijk voor vele processen, onder andere de stofwisseling. Daartoe neem je het medicijn Thyrax in waarmee vele processen wel goed kunnen worden aangestuurd. De dosering moet proefondervindelijk worden vastgesteld en bijgesteld. Probleem is dat de persoon nooit meer dezelfde zal zijn doordat het metabolisme van slag is geraakt. Bijkomend verschijnsel is dat de persoon snel aankomt ook al wordt er niet veel aan voeding ingenomen. Een derde hormoon is calcitonine welke verantwoordelijk is voor de botstructuur. Het is altijd noodzakelijk om voldoende zuivel in te nemen.

Niet traditioneel gaan “crash”diëten

Ben je dikker door een trage schildklier dan heb je snel de neiging om minder te gaan eten om zo af te kunnen vallen. Niets is minder waar. Minder eten zorgt ervoor dat de maag traag werkt en daardoor minder aminozuren worden aangemaakt. Het verstoort daarmee aanvullend de stofwisseling en dus moet je dat niet doen. Compleet je voeding mijden werkt daarbij averechts. Wat kun je dan wel doen om het te stimuleren?

Hoe metabolieten activeren?

In het lichaam zijn metabolieten actief waarmee het metabolisme wordt aangestuurd. Denk aan glucose, aminozuren en adrenaline. Deze stoffen worden voornamelijk aangewakkerd door drie lichaamsprocessen:

  • een werkzame maag zorgt voor voldoende aanmaak van aminozuren. Deze worden weer omgezet in nuttige lichaams aminozuren zodat lichaamsfuncties optimaal functioneren. Ook de verwerking van voedsel het verbruik van energie wordt hiermee gestimuleerd;
  • voldoende beweging zorgt voor de aanmaak van spieren waardoor lui vet verdwijnt. Bovendien neemt de hartslag toe door een toenemend adrenaline niveau;
  • een geleidelijke aanvoer van glucose voor voeding zodat insuline niet wordt aangemaakt en dus geen energie wordt opgeslagen.

Beweeg per dag meer en eet kleine gezonde maaltijden (bestaande uit trage koolhydraten) vaker per dag zodat je optimaal metalobietvorming kunt aanzetten.

Inname van zink

Aanvullende aandacht moet aan de inname van voldoende zink worden gegeven. Zink beschermt het lichaam voor de invloed van aromatase. Deze stof zet testosteron om in oestrogeen waardoor het lichaam aankomt. Testosteron is noodzakelijk voor de aanmaak van spieren waarnaast het mannelijke kenmerken verzorgt. Dit hormoon zorgt er eveneens voor dat adrenaline in verhoogde mate wordt aangemaakt. Door zink in te nemen kan het testosteron niveau optimaal hoog blijven (let wel na een leeftijd van dertig jaar neemt de aanmaak standaard af). Zo kan indirect het metabolisme worden aangewakkerd. Let wel dat zinkinname ook belangrijk is voor sporters voor goede spiervorming.

Invloed van langer kauwen

De hoeveelheid voeding dat we innemen wordt voor een groot deel bepaald door hoe goed het wordt gekauwd. In voedsel zit zetmeel dat niet door de darmen of maag wordt opgenomen. Kauwen zorgt ervoor dat speeksel zetmeel omzet in glucose welke via de mond wordt opgenomen. Oftewel je wordt gevoed voordat het voedsel in de maag is gekomen. Dat houdt in dat je relatief minder voedsel hoeft in te nemen om voldoende energie te hebben. Het biedt daarbij een goede basis om af te vallen doordat je langer de maag bezig houdt echter met relatief minder grote gezonde maaltijden.

Lees verder suggesties:

Afvallen door het metabolisme te verhogen, tips en adviezen

Griffonia extract en B vitamine om optimistisch af te vallen

Drink volop melk bij schildklierproblemen

Geleidelijk op een dag eten om het lichaam te stimuleren

Artikel partner:

Trage schildklier: Wat voor invloed heeft een ontregelde schildklier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk