Een kalknagel, hoe kun je het verhelpen?

Een kalknagel, hoe kun je het verhelpen?

Het verhelpen van een kalknagel

Door een schimmelinfectie aan de nagel kan een kalknagel ontstaan. Het ziet eruit als een verdikking van de nagel waarbij het lijkt af te brokkelen en minder stevigheid heeft. Het kan voorkomen aan de handen als voeten echter in de meeste gevallen komt het voor bij de tenen. De voeten zijn relatief vochtig door veel zweet, omdat we schoenen dragen. Warmte en vochtigheid tezamen vormen het basis uitgangspunt voor de vorming van schimmels. In combinatie met slechte hygiëne en het onvoldoende droog maken komt het vaak voor. Circa een tiende van de bevolking heeft het. Hoe kun je het behandelen?

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Bij een goede weerstand van het lichaam waarbij de pH waarde normaal is hebben bacteriën en schimmels weinig kans. Op kleine schaal kan er geen schade worden toegebracht juist omdat men in goede gezondheid is. Soms kan de weerstand afnemen – zeker als men iets ouder wordt – waardoor de kans op aandoeningen toeneemt. De vorming van schimmels neemt toe zeker op vochtige plekken van het lichaam. Omdat de zuurtegraad afwijkt is men sneller vatbaar voor aandoeningen. De kans op het krijgen van een schimmelinfectie neemt toe indien men vaak publieke vochtige plaatsen bezoekt. Denk aan gezamenlijke kleedruimte, zwembaden enzovoorts.

Gele of bruine nagel

Een normale nagel is roze van kleur. Indien het verandert in bijvoorbeeld wit of geel dan kan er iets aan de hand zijn. Mogelijk is het een schimmelinfectie. Naarmate het verder in de nagel groeit zal de kleur naar oker bruin veranderen waarbij de nagel meer volume krijgt en brokkelig van structuur is. Het kan daarnaast van teen tot teen verspreiden zodat meerdere nagels zijn aangetast.

Invloed van pH waarde

Op de huid en rondom de nagels heerst een standaard pH waarde van circa 5,5. Het zorgt ervoor dat schimmels in bedwang worden gehouden zodat er geen wildgroei ontstaat. Neemt de weerstand af dan kan er een zuurtegraad onbalans ontstaan waardoor juist schimmels en bacteriën de overhand nemen. Het kan inhouden dat de nagel geleidelijk aan wordt aangetast waarbij de aandoening steeds verder de nagel binnendringt. Ook zeep gebruikt kan ervoor zorgen dat de nagel een ongunstige zuurtegraad verkrijgt. Zeep heeft namelijk een meer basische pH waarde waarbij schimmels goed kunnen floreren. Daarbij is het dus altijd van belang om goed af te spoelen en daarna droog te maken.

Fluconazol

Indien de infectie reeds ver is gevorderd kan de nagel bruin tot zwart kleuren. De structuur lijkt compleet aangetast en dus dient er iets aan te worden gedaan. Veelal wordt fluconazol aanbevolen welke een aantal maanden moet worden ingenomen. Aanvullend dient een anti-fungal crème te worden gebruikt. Ook talkpoeder op de voeten of in de schoenen kan uitkomst bieden omdat het een broeierige omstandigheid voorkomt en schimmels tegengaat.

Een azijnzuur oplossing gebruiken

Naast voorgenoemde anti-schimmel zalf (het kan niet geheel alle plaatsen bereiken) is het verstandig om een zuurbad klaar te maken. Doe in wat warm water een scheut azijnzuur en doe je voeten of tenen er een aantal minuten in zitten. Daardoor wordt de pH waarde verlaagd en wordt de vorming van schimmels tegengewerkt. Spoel daarna de voeten af met schoon water en droog het goed af. Laat de tenen eventueel drogen voor een ventilator. Het gaat erom dat het na het wassen kurkdroog is zodat de omstandigheid minder gunstig is voor schimmels. Bepoeder de tenen met talkpoeder, bij voorkeur de schimmeldodende variant zoals baby talkpoeder. Draag open schoenen en doe katoenen sokken aan. De combinatie zorgt ervoor dat de nagel beter kan herstellen. Mocht je zeep gebruiken neem dan pH neutrale zeep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk