Hartklachten van het kind door een ruisje

Hartklachten van het kind door een ruisje

Pijntje aan de hartstreek van het kind, oorzaken

Het hebben van hartklachten kan iedereen overkomen, zo ook je kind. Als ouder kan de schrik er goed inzitten als je kind ineens naar de hartstreek grijpt en verschrikt om zich heen kijkt. Het kan veel kinderen voorkomen en wordt veroorzaakt door hartruis. Gewoonlijk uit het zich in een overdreven hard geluid van het kloppende hart maar kan ook tot pijn leiden. Wat is het voor aandoening en op welke manier wordt het verholpen?

Wat zijn de symptomen

Gewoonlijk merkt het kind er weinig tot niets van en wordt het pas opgemerkt als er een medische controle is. Het hart geeft dan een minder normaal geluid doordat er een soort kolk in het bloed komt. Omdat de ruimte tussen borstkas en hart dermate klein kan zijn, kan de ruis ook overkomen als een relatief harde klopping. Daarnaast kunnen er mogelijk abnormale geluiden worden waargenomen welke voort kunnen komen uit serieuze hartproblemen waarbij bloed via ongewone routes door het lichaam verplaatst. In alle stadia bestaat de mogelijk dat er pijn ontstaat echter naarmate de aandoening serieuzer wordt neemt de kans op pijn en ernst van de pijn toe.

Hoe vaak komt het voor

Een hartruisje komt relatief veel voor bij kinderen. Zeker bij zeventig procent van de kinderen komt het voor, echter in het merendeel van de gevallen heeft het geen consequenties. Het ruisje wordt slechts waargenomen indien het kind voor onderzoek bij de huisarts of schoolarts terecht komt. Zonder pijn, met een normale gelaatskleur waarbij het lichaam verder goed functioneert is er gewoonlijk niets aan de hand. In een kleine tien procent van de gevallen kan er echter meer aan de hand zijn, waarbij mogelijk wel pijn aan het hartje van toepassing is.

Oorzaak standaard ruisje

Gewoonlijk lopen de slagaders bij volwassen met een nette boog om het hart heen. Bij kinderen loopt het echter hoekig om het hart heen. Door die vreemde vorm ontstaat er een werveling in de bloedsomloop waardoor een geluid ontstaat. Het ruisje kan ook voelbaar zijn soms in de vorm van een plots opkomende steek. Het kan het kind dermate afleiden dat er ook naar de hartstreek wordt gegrepen. Is dat het geval dan is nader onderzoek altijd noodzakelijk echter de conditie kan nog altijd onder een standaard ruis vallen.

Abnormale oorzaken

Een kleine groep heeft meer klachten waarbij mogelijk de kleur van het kind wegtrekt en misselijkheid ontstaat. Het gaat om structurele pijnen welke ernstig kunnen zijn. De ruis klinkt hard waarbij bloed verkeerd kan stromen. Er kunnen gaatjes in het weefsel tussen twee hartkamers zitten maar ook hartkleppen kunnen niet goed passen. Daardoor kan bloed terugstromen waardoor de hartslag als het ware een tegendruk krijgt waardoor plaatselijk een bloedoverdruk ontstaat. Dit resulteert in pijn aan de hartstreek. Deze conditie dient zeker serieus genomen te worden en verschilt aanzienlijk van een lichte hartruis. Schakel bij abnormaal gedrag van het kind in combinatie met verschillende klachten snel medisch advies in.

Noodzaak om snel te laten onderzoeken

Reageert je kind niet normaal, zijn er pijntjes aan het hart en trekt de kleur weg dan kan er een ernstige omstandigheid zijn. Zorg ervoor dat het kind snel wordt onderzocht zodat ernstige complicaties worden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk