Niet kunnen slapen door je benen: oorzaken en oplossingen

Niet kunnen slapen door je benen: oorzaken en oplossingen

Slecht slapen door geirriteerd been

Lig jij ook geregeld wakker omdat je benen opspelen, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen. Meerdere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je rusteloos in bed ligt omdat je door vreemde tintelingen wordt afgeleid. Waar kan het door worden veroorzaakt en wat voor oplossingen zijn er?

Een slapend been

Iedereen kan weleens een slapend been hebben. Het wordt veroorzaakt doordat bloed niet goed kan doorstromen waardoor andere plekken het aparte tintelende gevoel krijgt. Komt het bij jou geregeld voor dan moet je letten op hoe je in bed ligt. Verander je slaaphouding zodat je het probleem vermijdt. Mogelijk heb je een te hard of te zacht matras. Wil je snel van een slapend been afkomen doe dan een elastiekje om je wreef.

Kriebelingen bovenbeen

Jeukt je bovenbeen tot op de knie vaak dan kan het zijn dat je te zout eet. Je nieren liggen in de onderrugspieren welke bij nierproblemen gaan verkrampen. Teveel zout in het dieet zorgt ervoor dat de nieren uitdrogen of niet meer goed werken waardoor de spieren aantrekken. Die spieren kunnen de schijf tussen de eerste en derde ruggenwervel verplaatsten waardoor zenuwen bekneld raken. Deze zenuwen eindigen praktisch allemaal in het bovenbeen waardoor de tintelingen ontstaan. Oplossing is dus dat je:

  • minder tot geen zout meer inneemt;
  • magnetron maaltijden vermijdt;
  • meer water per dag drinkt (minimaal twee liter water per dag);
  • alcoholinname minimaliseert;
  • onderrug massage krijgt.

De combinatie hiervan zorgt ervoor dat de aandoening snel verdwijnt.

Steken in het onderbeen

Een geïrriteerd onderbeen of het hebben van steken in de kuiten kan liggen aan een ontzette schijf tussen de derde en vijfde ruggenwervel. Dit wordt een hernia genoemd en gaat vaak gecombineerd met rugpijn. Veelal is de aandoening niet corrigeerbaar via een masseur of bottenkraker en dient via een operatie de tussenschijf te worden ontzet zodat de zenuwen weer vrij komen.

Heftige pijn achterkant

Ernstige pijn aan je benen geconcentreerd aan de achterzijde worden veroorzaakt door Ischias. De pijn kan compleet overheersend zijn waardoor je geheel uitgeschakeld bent. De houding van het lichaam is niet goed of er is een zenuwknoop ontstaan. Vaak is de zenuw bekneld ter hoogte van de heup of wordt het veroorzaakt door een hernia. Enerzijds kan het aanpassen van de houding gunstig werken (steunzolen, letten op loopbeweging, zit houding enzovoorts) en anderzijds kan het nodig zijn om een tussenschijfcorrectie uit te voeren via een hernia-operatie. Laat je omstandigheid medisch checken.

Gezwollen en slechte afvoer vocht

Deze aandoening is vaak gerelateerd aan trombose. Het houdt in dat bloed in de benen slecht wordt afgevoerd door slecht werkende – niet goed aansluitende – aortaklepjes waardoor het lichaamsvloeistof terugstroomt. Gevolg is dat het de neiging heeft om te gaan stollen waardoor bloedklontertjes kunnen ontstaan. Bijgevolg is dat vocht in de benen inclusief afvalstoffen minder goed worden afgevoerd waardoor het been gaat opzetten, rood wordt en mogelijk duf aanvoelt. Hierbij is een bezoek aan het ziekenhuis belangrijk om een behandeling in gang te zetten. Je loopt kans op meerdere hart- en vaatziekten. Om toch zelf iets te doen kun je brandnetelthee innemen. Het werkt vochtafdrijvend waarnaast afvalstoffen worden afgevoerd. Het werkt dus gunstig op de gehele gezondheid.

Vlekken boven de enkel

Heb je naast een gezwollen been ook een zwerende plek boven de enkel dan is er sprake van een trombosebeen. Rode bloedlichaampjes uit het traag stromende bloed zijn naar de huid gaan lekken waar het bruine tot zwarte vlekken is gaan vormen. Die huid is zeer teer van karakter en kan bij een klein schrammetje langdurig een open wond geven. Laat je per ommegaande behandelen met bloedverdunners waarnaast het been wordt gezwachteld. Iets met je benen omhoog slapen biedt verlichting (voeteneinde bed 10 cm omhoog zetten).

Ga voor vragen altijd naar een huisarts zodat je verder wordt geholpen.

Lees verder suggesties:

Onrustige benen en geen slaap krijgen, wat kun je doen?

Heftige pijn achterkant been, wat is ischias?

Een dik been kan leiden tot een zwerende verkleurde huid

Duf voelende benen en lastig lopen: wervelkanaalstenose

Wakker liggen door pijnlijke jeukende benen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk