Tintelingen in armen en benen, waar komt dat door?

Tintelingen in armen en benen, waar komt dat door?

Dove of kriebelende ledematen, de oorzaken!

Vreemd aanvoelende benen en armen, niet goed kunnen bewegen of allemaal tintelingen kunnen je behoorlijk van de wijs brengen. De tintelingen kunnen voorkomen in slechts een deel van je arm of been, maar het kan ook in alle ledematen tegelijkertijd voordoen. Wat zijn de voornaamste problemen in het lichaam waardoor specifieke tintelingen in bepaalde delen van het lichaam voorkomen?

Kriebel in het rechter bovenbeen

Wil je gaan slapen dan kan het voorkomen dat je iedere nacht een spinnetje voelt onder je huid net boven de knie. Het kan zeer lokaal zijn maar kan in principe de voorkant van het gehele bovenbeen betreffen. Het wordt veroorzaakt door strak staande onderrugspieren welke aan de onderste lendewervels trekken. De verzuurde spieren worden aanvullend veroorzaakt door minder goed werkende nieren welke ingebed zijn in die spieren. Door teveel zout voedsel in te nemen mogelijk in combinatie met te weinig vochtinname treedt deze typerende kriebeling op. Het is noodzaak om een zoutloos dieet te volgen en voldoende vochten in te nemen. Op die manier kan de normale functie van de nieren worden hersteld.

Pijnlijke steken benen

Een vreemd gevoel in de benen kan worden veroorzaakt door onder drukstaande zenuwen. Tussen de derde en vijfde lende ruggenwervel lopen vele zenuwen naar de benen. Indien deze door een verplaatste tussenwervel worden beroerd kunnen elektrische signalen verkeerd of niet overkomen. Een hernia geeft veelal pijnlijke steken in één of beide onderbenen. Worden zenuwen ter plaatse van de heup bekneld dan resulteert het in tintelingen of zeer pijnlijke steken aan achterkant been van hiel tot bips. Deze aandoening geheten ischias kan dermate pijnlijk zijn dat het compleet overheersend is.

Een doof gevoel in armen en benen

In de ruggenwervel zitten per wervel openingen waardoor de zenuwen lopen. Door toenemende leeftijd kan dat kanaal kleiner worden waardoor wervelkanaalvernauwing optreedt. Het verschijnsel zorgt ervoor dat de zenuwen in toenemende mate minder ruimte hebben om goed te functioneren en komen daarbij onder druk te staan. Indien dit in de nek voorkomt dan komen de zenuwen naar alle ledematen onder druk te staan. Oftewel tintelingen komen in armen en benen gelijkertijd voor. Ontstaat de aandoening in de lendewervels dan komt het voor in beide benen. Het kan pijn doen, maar het gevoel kan ook compleet verdwijnen tot het punt dat men niet meer kan bewegen.

Het CTS syndroom en pols

Ter plaatse van de pols aan palmzijde zit een groot peesblad waaronder de carpaal tunnel zit. Door meerdere aandoeningen zoals ontstekingen, jicht, vernauwing van het kanaal, enzovoorts kan de druk toenemen. Er lopen ter plaatse 9 pezen waarmee de vingers worden bediend en de centrale zenuw. Deze kan onder druk komen te staan waardoor tintelingen of een dof gevoel ontstaat. De vingers voelen vreemd maar het kan ook leiden tot een scheurend gevoel in de pols of hand. De klachten kunnen vergelijkbaar zijn als bij RSI. Het is noodzaak om de onderkant van het peesblad weg te schrapen zodat de zenuw en pezen voldoende bewegingsruimte hebben.

Onderarm en pink

Het telefoonbotje is voor velen een herkenbaar en pijnlijke plek. Het wordt gevormd door een geul waar achterlangs de belangrijkste zenuw voor de arm en hand loopt. Het kan echter zijn dat die geul dichtgroeit of de pees onvoldoende ruimte biedt waardoor die zenuw in de verdrukking komt. Het resulteert in kriebelingen van de onderkant tot binnenkant van de arm en specifiek de pink. Om het te verhelpen dient er meer ruimte in de geul bij het telefoonbotje worden gemaakt zodat de verdrukking wordt opgelost.

Fenomeen van Renauld

Bloedarmoede maar ook weersinvloeden en roken kunnen ervoor zorgen dat adertjes samentrekken waardoor bepaalde delen van het lichaam minder goed van bloed worden voorzien. Het zorgt ervoor dat de uiterste lichaamsdelen zoals de vingers, tenen, handen en voeten gaan opspelen. Zuurstofrijk bloed is altijd noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Wordt dat onvoldoende aangevoerd dan treden tintelingen op en gaat het verkleuren. Het zorgt ervoor dat de huid wit wordt, pijn gaat doen en daarna rood optrekt.

Stress, verzuring en metaalvergiftiging

Ook de mate van zuur in het lichaam kan grote invloed uitoefenen. Enerzijds kan het gewrichtspijnen veroorzaken omdat door urinezuur het synovium in gewrichten ontstoken raakt. Anderzijds neemt door zuren de spanning in spieren toe (visa versa werking) waardoor pijnen kunnen ontstaan. Het kan krampen veroorzaken maar ook onverklaarbare tintelingen geven. Naarmate de persoon meer werkdruk heeft of veel stress kan daardoor het zuurgehalte toenemen. De tevredenheid daalt en de spanningen nemen toe. Aanvullend kan het ook worden veroorzaakt door teveel ongunstige stoffen zoals aluminium (verpakkingen, bereidingsgerei) maar ook aspartaam (zoetstof). Vermijd dus deze stoffen en schoon het lichaam op. Gebruik daartoe bijvoorbeeld berkenbladthee waarmee ongunstige gifstoffen en zuren op een natuurlijke manier worden afgevoerd.

Lees verder suggesties:

Niet kunnen slapen door je benen: oorzaken en oplossingen

Onrustige benen en geen slaap krijgen, wat kun je doen?

Duf voelende benen en lastig lopen: wervelkanaalstenose

Artikel partner:

Guillain-Barre syndroom: tinteling, zenuwpijn, verlamming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk