Een verharding onder de huid hoeft geen kanker te zijn

Een verharding onder de huid hoeft geen kanker te zijn

Wat kan het zijn als je een hard knobbeltje ontdekt?

Je lichaam is continu bezig met de huid te vernieuwen en nieuw bloed aan te maken. Omdat we bloot staan aan vele stoffen uit de omgeving zoals veel cholesterol, roken en zonnestraling heeft dit invloed op het functioneren van het lichaam. Het kan betekenen dat cellen op een verkeerde manier delen waardoor een gezwel kan ontstaan. Dit kan een goedaardig maar ook een gevaarlijke variant zijn. Toch hoeft een knobbeltje of verharding niet perse te betekenen dat je kanker hebt. Wat zijn de herkenningsmethoden van kanker en wat kan er verder aan de hand zijn?

Bij twijfel medisch advies inschakelen

Meest belangrijke bij ongewone vergroeiingen aan het lichaam is dat er medische advies wordt ingewonnen. Je bent er namelijk nooit zeker van wat er aan de hand is. Dit artikel geeft enkele mogelijke oorzaken aan waardoor aparte lichaamsomstandigheden kunnen ontstaan, echter omdat kanker dermate gevaarlijk is is verdere navraag bij twijfel noodzakelijk. Zo kan worden uitgesloten dat er iets ernstigs aan de hand is. Hoe kun je kanker wel herkennen?

Herkenningsmethoden

Omdat kanker diep in het lichaam genesteld kan zijn – zoals bij vele organen en lymfeklieren – komt het vaak voor dat de ziekte niet te herkennen is. Heb je vreemde klachten zoals duizeligheid, flauwvallen, inwendig vreemde pijn en bloedafscheiding dient altijd verder onderzoek te worden verricht. Oppervlakkig kunnen aan de huid ook kenmerken van kanker worden herkend. Denk aan het voelen van verhardingen in het zachte nekweefsel of in de zachte onderrand van de borsten. Dit kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Ook opgezette klieren kunnen er aanwijzing toe zijn. Wat kan het naast kanker verder zijn?

Bot-, glas- of houtsplinters

Doordat je op een ongelukkige manier hebt gestoten of ben je gevallen kan er een botsplinter ontstaan. Het hoeft niet perse pijn te doen en kan onschadelijk zijn. Het kan echter gaan rondzwerven waardoor op andere plekken ontstekingen kunnen ontstaan. De conditie voelt aan alsof er op het bot een afzonderlijk stuk bevindt welke iets heen en weer kan bewegen. Afhankelijk van de locatie en de grootte van het botdeel moet worden overwogen om wel of niet in te grijpen. Zeker bij vrouwen in de overgang is het van belang om op te passen omdat er osteoporose (verzwakking van de botstructuur) van toepassing kan zijn. Bij grote splinters dient het bestaande bot te worden hersteld door operatief de omstandigheid te herstellen. Andere splinters zoals van hout of glas kunnen ontstekingen of zweren geven. Materiaal dat van buitenaf in het lichaam wordt geïntroduceerd zorgt voor de activering van het afweersysteem. Het kan een behoorlijk onbehagen geven. Het is van belang om de vreemde lichaamsindringer te verwijderen.

Onderhuidse talgophoping

De huid produceert onder invloed van het androgene hormoon vet en talg voor het goed functioneren van de huid. Zeker ter plaatse van poriën of haarzakje kan de afscheiding overmatig groot zijn. Daardoor kunnen inwendig ophopingen ontstaan welke niet kunnen worden afgevoerd doordat bijvoorbeeld de huid iets ontstoken is en de uitgang is geblokkeerd. De ophoping kan onderhuids groeien en hard worden. Het kan aanvoelen als een rond bultje, en kan pijn geven. Soms kan het enigszins vrij onder de huid bewegen waardoor het vreemd aanvoelt. In dat geval is er geen vergroeiing aan overig weefsel en dus een sterke aanwijzing dat het geen kanker betreft. Ga voor de zekerheid naar de huisarts en laat het verwijderen. Een onbehandelde talgophoping kan meer pijn opleveren of ontstekingen geven.

Een gezwel

Meerdere oorzaken kunnen voor vergroeiingen in het lichaam verantwoordelijk zijn. Het kunnen onschuldige veranderingen zijn welke niet omringend weefsel aantast echter door de vergroeiing kunnen andere organen in de verdrukking komen. Het houdt in dat er wel een levensbedreigende omstandigheid kan ontstaan waartoe het gezwel moet worden verwijderd. Na operatieve verwijdering treedt snel herstel in. Anderzijds kan er sprake zijn van een vergroeiing waarbij omringend weefsel wordt aangetast. In dat geval is er wel sprake van een kwaadaardige vorm oftewel maligne. In dat geval dient de aandoening met spoed te worden behandeld om verspreiding te voorkomen. Maligne kanker is altijd een levensbedreigende omstandigheid en dient op de juiste manier te worden behandeld.

Huidkanker herkennen

Een moedervlek is relatief vrij klein bruin vlekje. Toch bestaat de kans dat het vergroeit tot een huidmelanoom. Dit kan een ernstige vorm van kanker betekenen waarbij tijdig moet worden ingegrepen. De ABCDE methode is opgesteld om te kunnen herkennen of er sprake is van huidkanker. Daartoe moet je letten op de volgende elementen:

  • is de huid of verkleuring asymmetrisch is of juist vlak
  • hoe ziet de border eruit. De grens van een standaard moedervlek is rond terwijl het ook grillig kan zijn. Een ronde vorm is normaal;
  • wat voor kleur heeft het? Een bruine kleur dat verandert naar paars, rood, donker of een mix is een duidelijk teken van huidkanker;
  • de diameter: is er sprake van vlekken groter dan 0,5 cm dan kan een regelmatige controle noodzakelijk zijn;
  • de verhoging of elevation. Een verdikking van de huid, wratachtige verhogingen enzovoorts zijn verdacht.

Uiteraard geldt dat als een combinatie van voorgaande herkennispunten van toepassing zijn dan kan er meer aan de hand zijn.

Let wel dat je bij verdachte verhardingen onder de huid, knobbeltjes, vergroeiingen en verkleuringen van de huid altijd medisch advies krijgt. Zo ben je ervan verzekerd dat je geen gevaarlijke aandoening hebt. Ga tijdig naar de huisarts als je verdachte verhardingen van je lichaam constateert. Zeker als het in eerste instantie geen pijn geeft.

Lees verder suggesties:

Hoge bloeddruk, oorzaken, risico’s en hoe te verlagen?

De invloed van teveel zout op het lichaam

Huidkleuren en vlekken, wat zijn de veroorzakers ervan?

Artikel partner:

Acute myeloide leukemie: levensbedreigende bloedkanker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk