Onrustige benen en geen slaap krijgen. Wat kun je doen

Onrustige benen en geen slaap krijgen. Wat kun je doen

RLS staat voor restless legs syndrome en houdt in dat de persoon door onrustige benen niet kan slapen. Het is een steeds terugkerende aandoening waarbij je wel wilt slapen echter het lichaam protesteert. De benen lijken alsof ze iets moeten doen waardoor je continu aan het bewegen bent en wakker blijft. Wat is dit voor aandoening en hoe kan het worden veroorzaakt?

Zuurgehalte van het lichaam

In het lichaam zuiveren de nieren bloed van gif- en afvalstoffen waarnaast zuren worden afgevoerd. Indien er echter relatief weinig bicarbonaat in het lichaam aanwezig is dan kan het zuur echter toenemen waardoor het lichaam problemen kan krijgen. We kennen allemaal het voorbeeld dat de kuitspieren verkrampen ten gevolge van een toenemende mate van melkzuur. Zuren kunnen in verschillende delen van het lichaam invloed op spieren, weefsels, organen en zelfs de bottenstructuur (osteoporose, gewrichtspijn) hebben. En daarbij ontstaan dus logischerwijs klachten. Een verhoogde zuurgraad van het lichaam kan een toename van problemen met de beenspieren opleveren waardoor de aandoening ontstaat.

Verlagen van zuurtegraad

Is er sprake van een aantoonbaar tekort aan bicarbonaat in het lichaam dan kunnen de nieren de zuren niet compleet verwijderen uit het lichaam. De zuurtegraad neemt toe waardoor het invloed heeft op vele processen in het lichaam. Verzuring betekent verkramping waardoor spieren strak gaan staan. Door een hoog zuurtegraad wordt calcium uit het skelet gebruikt om de aandoening te verdrijven, oftewel er ontstaat osteoporose. Het is noodzaak om de zuurtegraad te verlagen opdat het lichaam goed blijft. Bij een bloedtest kan worden aangetoond wat de bicarbonaatgehalten zijn waarmee een afwijkende werking van de nieren kan worden bewezen. Door de inname van zuiveringszouten kan men geleidelijk aan ontzuren.

Stoppen met slechte gewoonten

Uiteraard is het verstandig om slechte gewoonten af te leren. Roken, veel drinken en koffie hebben een slechte invloed op de aandoening. Het kan verzuring stimuleren doordat de nieren afwijkend gaan reageren. Denk aan de stopzetting van het ADH hormoon door drank waardoor de nieren geen vocht gaan hergebruiken. Je moet door de inname van alcohol vaker naar het toilet, echter het aandeel vocht in het lichaam daalt. Daarmee wordt het lichaam iets zuurder. Stop met slechte gewoonten en richt je op een gezonde levensstijl inclusief de dagelijkse inname van gezonde maaltijden.

Beweging en voeding voor slapen

Omdat je benen onrustig zijn bij de aandoening dien je er voor het slapen gaan iets aan te doen. Ga wandelen of beweeg gedurende de dag meer dan gewoonlijk zodat je benen sterker worden en beter zuren kunnen afvoeren. Daarnaast geeft het de benen een meer uitgeput gevoel waardoor de invloed van de aandoening afneemt. Ook voeding kan helpen als je het direct voor het slapen gaan inneemt. Iets warme melk kan reeds een lekkere roes introduceren. Ook het drinken van rooibosthee heeft een rustgevende werking.

Brandnetelthee drinken

Een belangrijk natuurlijk product dat helpt om infecties, gifstoffen, vloeistoffen en zuren uit het lichaam te verwijderen is brandnetelthee. Het zorgt ervoor dat vocht wordt uitgedreven waarbij negatieve elementen eveneens op een natuurlijke manier het lichaam verlaten. Heb je ook onrustige benen of pijnlijke gewrichten dan is brandnetelthee zondermeer aan te bevelen. Geleidelijk aan zal er een verbetering van de situatie optreden waardoor het lichaam rustiger wordt. Onrustige woelende benen kunnen dan tot de verleden tijd behoren.

Heb je ook last van rusteloze benen waardoor je niet slaapt, doe er dan concreet iets aan. Meest belangrijke is een gezonde levensstijl waarnaast je beweegt en werkt aan de afvoer van opgebouwde zuren.

Video over rusteloze benen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk