Ik zie dubbel, waardoor kan het komen en wat te doen?

Ik zie dubbel, waardoor kan het komen en wat te doen?

Wat veroorzaakt diplopie?

Heb je veel alcohol gedronken dan is het een bekend fenomeen dat je dubbel gaat zien. Ben je echter nuchter dan kan het ook voorkomen dat je van het ene op het andere moment gaat dubbelzien. De aandoening diplopie kan ernstige gevolgen voor jouw beleving van de wereld hebben en dus wil je dat het wordt gecorrigeerd of behandeld. Het is echter de vraag waardoor de aandoening wordt veroorzaakt. Wat zijn de achterliggende redenen voor het hebben van diplopie?

Symptomen

De aandoening zorgt ervoor dat het beeld wat je waarneemt is verstoord. Het houdt in dat informatie van het linker oog niet meer precies op de verkregen info van het rechter oog past. Dit betekent dat er een overlap van informatie ontstaat waardoor de buitenwereld twee maal wordt herkend. Het zorgt er echter voor dat minder helder kan worden gezien. Naast het dubbelzien kan men hoofdpijn hebben, duizeligheid, misselijkheid, gekruiste ogen, of zware hangende oogleden. Wat kunnen hiervan de oorzaken zijn?

Aanleiding van het probleem

Om goed te kunnen zien zijn we afhankelijk van een reeks van aaneengesloten informatiedragers welke uiteraard stuk voor stuk goed moeten werken. Denk aan de inval van het licht dat via de lens op het netvlies wordt geprojecteerd. De oogzenuw moet die informatie versturen naar het brein om het juiste plaatje ervan te maken. Daarnaast moeten ook de oogspieren optimaal functioneren zodat de buitenwereld goed kan worden waargenomen. Wat zijn zoal de problemen hierbij?

Verstoorde informatie-overdracht

Om het beeld goed vertaald te kunnen krijgen dienen alle onderdelen van het oog goed te werken. De lens moet goed functioneren en het netvlies moet op zijn plek zitten. Het kan namelijk voorkomen dat het loslaat waardoor licht op de verkeerde plek wordt geprojecteerd. Het kan eveneens bloed in het glasvocht betekenen. Ook de ogen moeten goed focust zijn waarnaast spieren effectief moeten werken. Een zwakke spier kan voor een dubbel effect zorgen. Ook de overdracht van informatie moet goed verlopen, waarbij elektrische signalen door de hersenen moeten worden vertaald. Aandoeningen zoals MS, Sturge-Weber en diabetes kunnen het functioneren van de ogen aanzienlijk verslechteren door zenuwaantasting. Verder kan een beroerte of hersencarcinoom veel schade aanrichten.

Is het behandelbaar?

Afhankelijk van de oorzaak van de aandoening kan het wel of niet worden behandeld. Een chirurgische ingreep is mogelijk bij bijvoorbeeld een loslatend netvlies of bij zwakke oogspieren. Ook staar kan prima worden verholpen. De invloed van diabetes op de ogen kan worden beperkt indien tijdig insuline wordt gespoten. Is er echter sprake van een beroerte of hersenkanker dan is het de vraag of het kan worden behandeld. Het kan inhouden dat er sprake is van langdurig dubbelzien of verlies van een deel of het gehele gezichtsveld.

Heb je ook van het ene op het andere moment klachten aan je gezichtsveld waarbij alles dubbel lijkt te zijn, laat je dan medisch controleren. Het kan gaan om een ernstige aandoening. Let wel dat een vertroebelde blik welke circa drie weken aanhoudt en daarna weer verbetert dan kan er sprake zijn van de eerste tekenen van Multiple Sclerose. Zorg er altijd voor dat je medische hulp inschakelt.

Artikel partner:

Diplopie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk