Diabetes kan een schilferige rode eikel en voorhuid geven

Diabetes kan een schilferige rode eikel en voorhuid geven

Heb je diabetes mellitus oftewel suikerziekte dan neemt het lichaam slecht glucose uit het bloed op waardoor de persoon weinig energie heeft. Daaraan ten grondslag ligt een slechte productie van insuline terwijl het wel hard nodig is. Insuline haalt het glucose uit het bloed zodat het via verbranding als energie wordt gebruikt. Om dat probleem op te lossen kunnen diabetici insuline inspuiten zodat men voldoende energie krijgt. Let men echter onvoldoende op het tijdig injecteren dan stijgt het bloedsuikergehalte met als bijkomstigheid dat er schilfers en rode vlekken onder de voorhuid komen. Hoe is dit aan elkaar gerelateerd?

Onvoldoende of ongeregeld insuline spuiten

Indien de persoon met suikerziekte niet precies let op wanneer er insuline wordt ingespoten, dan zal het glucosegehalte relatief hoog zijn. Insuline heeft tot doel om de suikers te verwijderen waardoor de persoon wordt gevoed en energie krijgt. Het is dus altijd van belang om tijdig de injectie te doen. Daarnaast is het noodzakelijk om te letten op wat men eet. Maar wat als het suikergehalte altijd relatief hoog is?

Weinig glucose vetzuurverbranding

Door voorgaande omstandigheid zal er relatief een beperkt glucosezuur worden verbrand. Het overgrote deel aan zuren blijft aanwezig en dat houdt in dat het op een natuurlijke manier moet worden afgevoerd. Via de plas wordt dit gedaan, echter probleem is dat het invloed heeft op de pH waarde. De urine wordt zuurder en dat heeft consequenties.

Ontregelde pH onder voorhuid

Is de plas relatief zuurder dan kan het de pH waarde van de eikel en voorhuid beïnvloeden. Normaal heeft het lichaam een pH waarde van 5 tot 5,5 waardoor schimmels en bacteriën in bedwang worden gehouden. Doordat de plas de pH waarde verlaagt kunnen juist goede en gezonde schimmels of bacteriën worden tegengewerkt waardoor ongewenste invloeden kunnen gaan groeien. Het kan leiden tot een onbalans waarbij schimmels uitermate goed kunnen gedijen. Het vertaalt zich naar de aandoening geheten balanitis.

Het hebben van balanitis

Dit is de aandoening waarbij de eikel en voorhuid rode vlekken vertoont mogelijk in combinatie met jeuk en eventueel met witte schilfers eraan. Het kan klein beginnen echter omdat het om een uitbreidende schimmel gaat kan het snel verder trekken. De voornamelijk vochtige ruimte zal compleet worden beïnvloed. Het kan zijn dat de persoon zich ervoor schaamt en dat kan ook invloed hebben op de intimiteit met de partner. Wat kan eraan worden gedaan?

Wat te doen?

Je moet het probleem bij de wortel aanpakken en dat is tijdig insuline inspuiten. Daarnaast doe je er verstandig aan om geregeld een anti-schimmel zalf te smeren zodat verspreiding van de aandoening wordt beperkt. Omdat het erg is gerelateerd aan het suikergehalte van het bloed moet je er dus specifiek op letten. Aanvullend anti-fungal pillen slikken kan helpen, echter dit moet natuurlijk wel passen bij insuline injecties. Laat je adviseren door de behandelend arts. Let wel deze tips helpen vaak, echter het kan ook inhouden dat de aandoening aan blijft houden. Laat je dan aanvullend adviseren door de huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk