De gunstige werking van rooibosthee op lichaam en geest

De gunstige werking van rooibosthee op lichaam en geest

Positieve werking van rooibosthee

De inname van thee heeft vaak een lichaam stimulerend effect doordat het theïne bevat. Bij vele aandoeningen werkt die inname echter ongunstig omdat bijvoorbeeld de bloeddruk aanvullend wordt verhoogd. Een alternatief vormt thee getrokken van de rooibosplant. Dit is een speciale plant welke veel voor het lichaam gunstige stoffen bevat. Welke stoffen zitten er in rooibosthee en wat is de gunstige werking daarvan?

Oorsprong van de thee

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika nabij de Cederberg maar sedert 1930 wordt de plant ook in Europa gekweekt. De bladeren worden in de zon (oven) gedroogd waarbij het door een hoog ijzer gehalte een rode kleur krijgt.  Het aftreksel van het gedroogde blad lijkt op gewone thee echter het bevat geen lichaam stimulerende stoffen zoals cafeïne en theïne. Wat zit er in de thee dat zo goed werkt?

Bij bloedarmoede

Veel mensen hebben anemie waarbij het lichaam onvoldoende ijzer en foliumzuur heeft waardoor rode bloedlichaampjes onvoldoende ontwikkelen. Goed bloed heeft de eigenschap om alle delen van het lichaam voldoende zuurstofrijk bloed aan te leveren zodat organen en spieren goed functioneren. Drie maal een kopje thee innemen biedt voldoende ijzer voor een complete dag. Het houdt in dat de persoon minder snel vermoeidheidstekenen heeft doordat het lichaam minder snel verzuurt en verkrampt. De inname van de thee werkt gunstig voor diegene met anemie maar ook als er veel van het lichaam wordt gevraagd. Denk aan de zwangere vrouw of sporters.

Mondhygiëne en voorkomen gaatjes

Een mond zit vol met bacteriën welke nadelige effecten op het gehemelte en de tanden kunnen hebben. Twee maal daags poetsen (standaard gewoonte van de gemiddelde persoon) helpt onvoldoende om daar weerstand tegen te bieden. De thee bevat fluoride waardoor ook gedurende de dag goede bescherming aan de tanden wordt geboden.

Slaapverwekkend

Voor personen die lastig in slaap kunnen komen werkt de thee uitermate goed. Het heeft namelijk een ontspannende werking waardoor een betere balans voor fysieke en geestelijke ontspanning ontstaat. Dit heeft ook te maken met de afwezigheid van theïne. Door voor het slapen gaan enkele kopjes thee te nemen kun je voor een lekkere roes zorgen zodat je goed in slaap komt.

Minimaliseren van osteoporose

Indien er sprake is van osteoporose dan wordt calcium aan de botten onttrokken om zo zuren in het lichaam tegen te gaan. Door thee te drinken neemt het aandeel calcium toe waardoor minder aan de botten wordt onttrokken of kan een gedeeltelijk herstel van toepassing zijn. Combineer het met voldoende zuivelinname met vitamine D eventueel met zuiveringszout (tegen lichaamszuren) zodat er een gunstige balans ontstaat voor botaanwas. Sterke botten start onder andere met de inname van deze thee.

Verminderde hoge bloeddruk

Calcium heeft eveneens een gunstig effect op de bloeddruk. Dit heeft eveneens te maken met de mate van zuren in het lichaam. Een lager zuurgehalte zorgt ervoor dat er minder spanningen in het lichaam zijn waardoor de bloeddruk kan verlagen. Door het in te nemen kunnen spieren ontspannen en zal het hart ook minder stevig moeten pompen met als gevolg dat de bloeddruk daalt.

Chronische aandoeningen

Magnesium ligt ten grondslag aan een uitgebreide reeks van lichaamsprocessen. Een tekort zorgt ervoor dat het lichaam minder effectief gaat functioneren waarbij klachten geleidelijk aan de kop gaan opsteken. Dit kunnen zeer veel aandoeningen betreffen. Voldoende inname van magnesium zorgt ervoor dat je weerstand beter is en je minder aanleg hebt om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen.

Tegen aromatase

Het zink aandeel in de thee werkt uitermate gunstig tegen aromatase. Dat is een stof welke vrijkomt als het lichaam te dik wordt en testosteron omzet in oestrogeen. Dit betekent dat de aanleg om dikker te worden toeneemt. Door een dalend testosteron gehalte neemt eveneens de erectiele functie af. Door aromatase tegen te gaan door zinkinname via de thee blijft het testosterongehalte hoog en is dus gunstig voor het gewicht en seksuele activiteit. Dit is een aanvullende reden waarom het goed is voor de atleet omdat testosteron de vorming van spieren stimuleert.

Andere thee goed voor het lichaam

Naast rooibosthee bestaan er andere gunstig werkende theeën. Denk aan paardenbloemthee en brandnetelthee. Deze laatste werkt vochtafdrijvend, heeft een gunstig effect op infecties en zorgt ervoor dat gifstoffen en zuren uit het lichaam worden verwijderd. Doe je voordeel door rooibosthee in te nemen zodat je lichaam en geest op een gezonde manier stimuleert.

Lees verder suggesties:

Griffonia extract en B vitamine om optimistisch af te vallen

Brandnetelthee kuur: verbeter je gezondheid preventief

Hoge bloeddruk, oorzaken, risico’s en hoe te verlagen?

Artikel partner:

Rooibosthee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk