Altijd een volle blaas, waar kan dat door komen?

Altijd een volle blaas, waar kan dat door komen?

Geregeld moeten plassen door een volle blaas

Drink je veel dan moet je logischerwijs veel plassen. Maar het kan ook voorkomen dat je relatief weinig drinkt terwijl er toch geregeld een vervelende druk of neiging is om te moeten plassen. Het zorgt ervoor dat er vaak naar het toilet wordt gegaan en mogelijk aanvullend plasproblemen ontstaan. Wat zijn de veroorzakers van het hebben van een volle blaas?

Blaasontsteking

Het overkomt veel vrouwen en een beperkt deel van de mannen. De urinebuis raakt geïnfecteerd waardoor bacteriën in de blaas komen. Het zorgt voor een pijnlijke druk waardoor de neiging tot plassen toeneemt. Ook het plassen kan met pijn verlopen doordat de urinebuis is aangetast. Neem een antibiotica kuur zodat je er snel vanaf bent. Hieraan gerelateerd zijn uiteraard seksueel overdraagbare aandoeningen. Denk aan chlamydia en de druiper. Deze stijgen stilletjes aan op in het lichaam tot er pijnlijke klachten en afscheiding ontstaan. Het kan de vruchtbaarheid aantasten en dient dus tijdig te worden behandeld.

Veel alcoholinname

Neem je veel alcohol in dan wordt het ADH hormoon uitgeschakeld. Het zorgt ervoor dat je lichaam geen vloeistoffen meer recyclet waardoor de blaas geregeld vol is. Indien je dagelijks veel drank inneemt dan leidt dit tot een overvloedige afvoer van vloeistoffen. Is er daarnaast veelvuldig sprake geweest van een blaasontsteking dan kan de blaaswand dermate geïrriteerd zijn geraakt waardoor het bij geringe alcoholinname ernstig pijn doet. Het blaaspijnsyndroom kan veel overlast veroorzaken zeker indien het met drank wordt gecombineerd.

Verdrukking door vergrote prostaat

Bij de man neemt het formaat van de prostaat met de jaren toe waardoor ook het omringende weefsels onder druk komt te staan. Het zorgt ervoor dat de blaas minder ruimte heeft waardoor de neiging tot plassen toeneemt. Omdat de vorm van de blaas eveneens verandert neemt de kans toe dat men nooit de blaas compleet kan ledigen. Oftewel er is sprake van geregelde drang zonder dat de plas wordt afgevoerd. Het komt daarnaast vaak voor dat de controle over de spieren verminderd is waardoor het continu kan blijven druppelen. Oftewel er is sprake van incontinentie.

Een gezwel

De blaas heeft slechts een beperkte opslagcapaciteit. Indien een gezwel aan of in de blaas voorkomt dan neemt het veelal veel ruimte in waardoor de neiging om te plassen vrij vaak voorkomt. Komt er tijdens de plas eveneens bloed uit dan kan het komen door de vergrote prostaat maar er is ook kans dat het om een maligne gaat. Het is van belang om het urine daartoe te laten onderzoeken zodat een ernstige omstandigheid kan worden uitgesloten.

Problemen met het SI-gewricht

Heb je in het verleden zwaar werk gehad of intensief getraind dan kan het SI-gewricht overbelast zijn. Het kan ervoor zorgen dat de verbinding tussen de heup en het heiligbeen deels is versleten waardoor het minder goed werkt. Meest typerend komt het voor bij bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. De spieren worden dan compleet ontlast waardoor een en ander in beweging kan komen. Ook overbelasting kan negatieve gevolgen hebben. Zo kun je liespijn krijgen welke uitstraalt naar de blaas.

Afvoer van suikers

Indien er sprake is van diabetes (suikerziekte) waarbij de persoon onvoldoende let op geregelde insuline-injectie dan kan het lichaam een te hoog bloedglucosegehalte hebben. Indien glucose door insuline niet wordt opgeslagen of voor energie aangewend (de persoon is dan snel vermoeid en uitgeput) zal het lichaam het overschot afvoeren. Dit houdt in dat er relatief zurige urine wordt geproduceerd om glucose uit het lichaam te verwijderen.

Problemen om vocht vast te houden

In het meest extreme geval waarbij de persoon praktisch altijd naar het toilet moet gaan is bij diabetes insipidus. Dit heeft geen relatie met gewone diabetes. Het zorgt ervoor dat het lichaam in mindere mate of totaal geen vloeistoffen kan vasthouden. Oftewel er dient per dag veel vocht ingenomen te worden om voldoende vloeistof op te kunnen nemen. Dit kan worden veroorzaakt door meer willen drinken maar ook doordat hormonen in het lichaam veranderen. Denk aan de vloeistof houvast capaciteit van het bloed middels albumine of een aandoening aan de hypothalamus waardoor het ADH niet meer werkt. De persoon moet per dag vele liters vocht innemen om uitdroging te voorkomen.

Lees verder suggesties:

Pijnlijk plassen door geslachtsdeel problemen

Artikel partner:

Blaasproblemen: Oorzaken van geen controle hebben over of pijn bij plassen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk