Tussentijds bloedverlies, waar kan dat aan liggen?

Tussentijds bloedverlies, waar kan dat aan liggen?

Bloedverlies buiten de menstruatietijd

Je bent gewend dat je bloed verliest gedurende de periode en niet daarom heen. Zeker als je de pil gebruikt weet je precies waar je aan toe bent. Er kunnen enkele aandoeningen voordoen waardoor je wel tussentijds bloedverlies hebt. Waardoor kan het worden veroorzaakt en waarom is medisch ingrijpen in sommige gevallen noodzakelijk?

Menstruatie cyclus

Neem je iedere dag netjes de pil in dan weet je dat je aan het eind van de strip start met de menstruatie. Gewoonlijk houdt de strip na 27 dagen op en moet je circa een week wachten voordat je met de nieuwe strip begint. Na een dag of drie wordt de onderbuik iets groter en kan pijnlijk aanvoelen. De eerste bloedsporen komen te voorschijn en de afscheiding van bloed zal circa twee tot drie dagen intens aanhouden. Deze cyclus verloopt altijd gelijk waarbij er weinig afwijkingen van toepassing zijn. Je vertrouwt erop dat het altijd netjes gaat. Ondanks dat kunnen er vele problemen ontstaan waardoor je tussentijds gaat bloeden.

Veel pijn bij bloedarmoede

Onvoldoende rode bloedlichaampjes zorgt ervoor dat vele delen van het lichaam onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgt. De periode kan daardoor uit balans raken waardoor je op niet vaste termijnen gaat menstrueren. Het komt te snel of soms is het een aantal weken tot een paar maand te laat. Ga je dan wel menstrueren dan kan het gepaard gaan met aanzienlijke krampen in de buik doordat zuren zijn opgebouwd en er relatief minder zuurstof wordt aangevoerd. Daarbij kan het voorkomen dat de menstruatie juist zeer weinig of juist heel veel bloed geeft waardoor het lichaam als het ware aanvullend wordt verzwakt. Zorg ervoor dat je gemberthee drink om de pijn te verlichten.

Hard donker bloed

Heb je de menstruatie gehad dan kan het altijd nog voorkomen dat je harde stukje bij het plassen aantreft. Het zijn oude bloedrestanten welke nog niet compleet zijn verwijderd. Het is een normaal verschijnsel en kan iedere vrouw wel een keer voorkomen. Het is gestold bloed en zal iets donkerder tot zwart van kleur zijn ter grootte van een erwt of rozijn. Maar wat als je bij het menstrueren abnormaal veel bloed?

Veel bloedverlies: vleesboom

In de baarmoeder kunnen aan de baarmoederwand vleesbomen groeien welke van een paar millimeter tot enkele centimeters groot kunnen zijn. Tijdens de periode kan het aanzienlijke pijnen veroorzaken en buiten de normale menstruatie om kan het extra bloedafscheiding geven. Veelal zal er niets aangedaan worden aangezien de aandoening te klein is. Is er echter sprake van ongewoon veel bloed in combinatie van aanhoudende pijnen dan kan het noodzakelijk zijn progestativa in te nemen. De baarmoeder krijgt dan veel minder oestrogeen waardoor de doorbloeding wordt verminderd. De vleesbomen kunnen dan geheel terugtrekken en verdwijnen. Blijft het alsnog van toepassing dan kan een operatie noodzakelijk zijn.

Aandoening aan de blaas

Ook aan de urinewegen of blaas kan een probleem van toepassing zijn. Veel voorkomend is blaasontsteking waarbij de klachten veelal pijnlijk plassen betreft soms gecombineerd met bloed. Door een antibiotica te nemen kan het snel worden behandeld. In navolging van geregelde blaasontsteking kan het blaaspijnsyndroom veroorzaken met ernstige pijnen tot gevolg. Het is noodzaak om alcohol te mijden omdat het veel pijnlijk ongemak zal geven. Heb je vaak de neiging om te moeten plassen in combinatie met bloed dan kan het mogelijk een gezwel zijn. Laat je daarbij tijdig medisch onderzoeken.

Inwendige infectie: SOA

Heb je inwendige buikpijn en krampen, in combinatie met een witgele vloeistofafscheiding mogelijk met bloedsporen dan kan het een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) betreffen. De infectie is overgedragen en stilletjes opgestegen in het lichaam tot het de baarmoeder en eileiders heeft aangetast. Er ontstaan verklevingen en infecties welke deels kunnen gaan bloeden. Het is noodzaak om bij voorgenoemde symptomen snel worden behandeld aangezien de vruchtbaarheid op het spel staat.

Enige vorm van kanker

De baarmoederhals en baarmoeder bestaan uit slijmvliezen welke gevoelig zijn voor vergroeiingen. Een gezwel of kanker kan grote gevolgen hebben en dus dient er bij aanhoudende bloedingen altijd te worden opgelet. Het kan betekenen dat een deel preventief moet worden verwijderd om goed te kunnen herstellen. Heb je continu vreemde bloedingen buiten de menstruatie om laat je dan altijd uitvoering medisch testen. Het kan namelijk om een potentieel levensbedreigende omstandigheid gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk