Een rode lies, huidplooi of oksel

Een rode lies, huidplooi of oksel

Op vochtige klamme plekken van de huid kan bij een verlaagde weerstand liesschimmel ontstaan. Het kan zeer opvallend zijn en een groot deel van de huid beslaan. De rode vlekken worden geleidelijk aan groter en kunnen daarbij veel overlast veroorzaken. Het wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie doordat de pH waarde van de huid is gedaald. Om dat tegen te gaan moet juist die pH waarde weer worden hersteld. Hoe kan het gebruik van een anti-fungal of anti-schimmelzalf deze aandoening verhelpen?

Wat is liesschimmel?

Bij liesschimmel kunnen op verschillende plekken van het lichaam irriterende huidvlekken ontstaan. Deze kunnen jeuken en zijn opvallend rood. Bovendien kan het er schilferig uitzien. Ondanks dat het liesschimmel heet, kan het op verschillende huiddelen voorkomen, waarbij de huid relatief is afgedekt door andere huid. Dat houdt in onder de oksel, langs huidplooien of juist langs het kruis. Wat houdt liesschimmel in en hoe kan het worden behandeld?

Waarom heb je het?

De huid heeft van nature een relatief stabiele pH waarde, zodat bacteriën en schimmels geen kans van verspreiding hebben. Door een verminderde weerstand kan het voorkomen dat die pH waarde verandert. Indien dat het geval is dan hebben bacteriën of schimmels vergrote kans om wel tot ontwikkeling te komen. Zeker in delen van de huid waar het relatief vochtig of klam is, kan men eerder uitslag krijgen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de oksel, in de schaamstreek, bij de lies, onder de borsten of tussen lichaamsplooien. Indien het eenmaal is ontstaan kan het verder groeien, waardoor een groot deel van de huid wordt aangetast.

Symptomen

Het ziet eruit als rode striemen of kringen op de huid. De schimmels irriteren de huid waardoor het gaat jeuken en soms pijnlijk kan zijn. Het kan daarbij schilferig zijn, waardoor men de neiging heeft om te gaan krabben. Door dat te doen verslechtert de omstandigheid en neemt de overlast toe. Wat kan men doen om van deze irritatie af te komen?

Anti-schimmelzalf

Meest directe oplossing is het smeren van een anti-fungal, anti-schimmelzalf. Het doel van dergelijke zalven is het herstel van de pH waarde. Als de pH waarde is hersteld dan is de omstandigheid ongunstig voor bacteriën en schimmels. Zodoende kan men handig afkomen van deze irriterende liesschimmel. Deze schimmelwerende zalf kan bij iedere drogisterij worden verkregen zodat jij van de rode irriterende vlekken afkomt. Smeer ’s ochtends en ’s avonds op de plekken deze zalf en laat het intrekken.

Strakke kleding

Soms wordt de aandoening mede veroorzaakt door te strakke kleding. De huid schuurt meer en is zweterig waardoor de aandoening in de hand wordt gespeeld. Denk aan te strak ondergoed waardoor irriterende striemen in de lies en langs het geslachtsdeel van toepassing zijn. In dat geval biedt de zalf verlichting en kan het herstellen. Daarnaast dient meer ruim zittend ondergoed te worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk