Heftige pijn achterkant been, wat is ischias?

Heftige pijn achterkant been, wat is ischias?

Pijnlijk been door ischias

Een been kan tintelen en een drukkend gevoel hebben maar ook veel pijn geven. Ernstige pijn welke aan de achterkant van het been voorkomt wordt voornamelijk veroorzaakt door ischias. Het is een aandoening waarbij zenuwbanen zijn aangetast of worden verdrukt waardoor de elektrische signalen zijn verstoord. Waardoor wordt de aandoening veroorzaakt?

De symptomen

Het meest kenmerkende van ischias is dat de patient van tijd tot tijd dermate veel pijn aan de achterkant van de benen heeft waardoor men praktisch is uitgeschakeld. Lopen gaat lastig tot het niet meer kunnen lopen waardoor de persoon als het ware aan een stoel of bed is gekluisterd. De pijn gaat dus met pieken en dalen, men kan dagen goed normaal lopen waarna weer een dag komt met veel pijn. Wat is dit voor aandoening en waardoor wordt het veroorzaakt?

Zenuwbanen vanuit onderrug naar benen

Het lichaam wordt aangestuurd met elektrische signalen welke via neurotransmitters van de hersenen naar spieren en organen worden verstuurd. Een grote bundel zenuwen loopt daartoe via de ruggenwervel. Het bestaat uit vele wervels met daartussen tussenschijven. De zenuwen komen uit de onderrug, passeren daarbij de heupen en eindigen in de benen. Een deel van die zenuwen kan door omstandigheden in de onderrug of bij de heupen in de verdrukking komen waardoor beenpijnen kunnen ontstaan.

Verkeerde stand van heupen

Meest belangrijke veroorzaker van pijn is een uit het lood staand lichaam. De houding van de ruggenwervel moet haaks op het bekken en de benen staan:

  • het ene been kan iets langer zijn dan de ander;
  • er kan sprake zijn van ongelijke platvoeten.

De stand en houding bepaalt hoe efficiënt het lichaam presteert. Staat alles netjes haaks op elkaar dan lopen gewrichten soepel en wordt er niets overbelast. Scheefstand betekent dat bepaalde spieren worden overbelast, een deel van de gewrichten meer te verwerken krijgen met versnelde slijtage tot gevolg en dat zenuwbanen in de verdrukking komen.

Wat voor invloed heeft het?

De aandoening kan dus ontstaan daar waar de zenuwen de ruggenwervel verlaten (hernia, ontzette tussenwervel, ongewone druk op onderstuit, e.d.) maar ook ter plaatse van de heupen. De zenuw komt in de verdrukking of het resulteert in een knoop waardoor signalen verstoord raken. Het kan zich daarbij uiten in behoorlijke pijnsignalen aan de achterkant van het been juist omdat daar zenuwuiteinden zitten.

Hoe kan het worden behandeld?

Omdat er duidelijk een relatie bestaat tussen de stand van het lichaam en het voorkomen van de aandoening dient daaraan iets te worden gedaan. Het kan een aantal aanpassingen betekenen:

  • het dragen van zooltjes in de schoenen opdat het verschil wordt gecorrigeerd;
  • het doen van looptechnieken zodat je op een natuurlijke rechte haakse manier kunt voortbewegen;
  • ergonomische zithouding tijdens het werk waarbij de werkplek op de juiste hoogte moet zijn afgesteld.

De behandeling bestaat dus meer uit het corrigeren van het lichaam in plaats van de inname van medicatie. Op die manier kan een duurzame houding worden verkregen waarmee de pijnen uitblijven.

Onderscheid met versleten SI gewricht

Mensen die het lichaam langdurig hebben overbelast door zwaar werk of intensieve sport kunnen last krijgen van het SI gewricht. Dit is de starre verbinding tussen onderkant ruggenwervel met het bekken. In dat geval straalt de pijn uit naar de benen, doet de lies pijn (blaas– of incontinentie problemen) waarbij de complete rug en nek pijn kan doen.

Lees verder suggesties:

Niet kunnen slapen door je benen, oorzaken en oplossingen

Een dik been kan leiden tot een zwerende verkleurde huid

Onrustige benen en geen slaap krijgen, wat kun je doen?

Duf voelende benen en lastig lopen: wervelkanaalstenose

Artikel partner:

Hamstringblessure: ernstige pijn, kramp achterkant bovenbeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk