Geschiedenisles over de propaganda van Hitler

Geschiedenisles over de propaganda van Hitler

Hoe benutten de nazi’s propaganda bij het aan de macht komen en blijven van Hitler?

De nazi’s gebruikten propaganda voor twee belangrijke doeleinden.

  • Het eerste doeleinde was het zwart maken van de Joden. Hitler gaf hun de schuld van de economische en politieke problemen in Duitsland. Door al de posters werden de beschuldigen van Hitler aan de Joden op verschillende manieren duidelijk gemaakt. Maar ook de andere mensen zagen op deze manier hoe de Joden in werkelijkheid waren. Tenminste, dat maakte Hitler ervan, want in werkelijkheid waren de Joden helemaal niet schuldig aan de problemen van Duitsland. Het enige wat Hitler hiermee wou bereiken was dat mensen gingen geloven dat wat Hitler over de Joden zei waar was. Daarom keek het volk er ook niet raar van op, toen de Joden vervolgd werden. Sommige mensen vonden het zelfs terecht.
  • Het tweede doel van de propaganda was Hitler te promoten. Door zijn ideeën aan het volk te openbaren, zagen de mensen in hem een nieuwe, grote leider. Die dachten ze op dat moment hard nodig te hebben, na de periode van wantrouw in de regering.

Door middel van propaganda wist Hitler de mensen te manipuleren. Al deed hij het wel op een legale manier. Op de propagandaposters stonden kreten en beloftes afgebeeld, die het grootste deel van de bevolking wel aanspraken. Vandaar dat de mensen op Hitler stemden. Een klein deel van de bevolking zag in hem geen leider, maar dat waren onvoldoende mensen om hem tegen te houden. Zo kon Hitler dus aan de macht komen.

Propaganda voor Hitler

De propaganda was voor Hitler ook een belangrijke factor om aan de macht te kunnen blijven. Hij beloofde onder andere aan het volk dat de werkeloosheid zou worden verminderd en dat Duitsland weer een groot en machtig land zou worden. Dit leek hij op korte termijn klaar te kunnen spelen. Het aantal werkelozen werd namelijk steeds kleiner. Daardoor groeide het vertrouwen van de bevolking in Hitler en daarmee ook de hoop dat alles goed zou komen. Waardoor Hitler steeds meer stemmen voor zich won.
Wat de mensen niet wisten was dat de staatsschuld steeds groter werd en Hitler oorlogsplannen beraamde.

Niemand houdt Hitler tegen

Maar hoe kwam het dan dat niemand er iets tegen deed? Hitler had een speciale minister aangenomen en had daardoor alle macht over de propaganda in handen. Hierdoor kon hij alles schrijven wat hij wilde om zo het volk te overtuigen, dat ze op hem moesten stemmen. Hij kon, zo beweerde hij, voor grote veranderingen zorgen. Doordat de propaganda gecensureerd was had Goebbels, de minister van propaganda, het helemaal voor het zeggen. De propaganda werd dus door niemand anders bekeken of gecontroleerd.

Leugens en onwaarheden

Zo schreef hij dus heel veel dingen die niet waar waren, alleen om stemmen te winnen.
Propaganda was dus voor Hitler een heel belangrijk middel om aan de macht te komen in Duitsland. Als er namelijk geen propaganda was geweest, dan had het hem waarschijnlijk veel meer moeite gekost om het vertrouwen van het volk voor zich te kunnen winnen. Daarom maakten de nazi’s gebruik van propaganda, om er éérst voor te zorgen het vertrouwen van het volk voor zich te winnen, waardoor Hitler aan de macht kon komen. En later gebruikten de nazi’s om de stemmen die ze hadden van het volk te behouden. Zo kon Hitler aan de macht blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk