Tips bij keepershandschoenen kopen

Tips bij keepershandschoenen kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van keepershandschoenen? Keepershandschoenen zijn er in vele soorten, maten en prijsklassen. De keuze is groot, met merken zoals:

  • Adidas,
  • Reusch,
  • Stanno,
  • Uhlsport,
  • Sells,
  • Nike.

Daardoor is het soms lastig om te kiezen. Het is dus handig om te weten waarop je moet letten bij het kopen van nieuwe keepershandschoenen. Of je nu net komt kijken als keeper, of al twintig jaar onder de lat staat: de volgende tips zijn handig om rekening mee te houden wanneer je handschoenen koopt en met alle zelfvertrouwen tussen de doelpalen wilt plaatsnemen.

Pasvorm keepershandschoenen

Keepershandschoenen moeten in de eerste plaats lekker zitten. Ideaal is het wanneer je tijdens de wedstrijd niet eens doorhebt dat je handschoenen aanhebt; je handen moeten vrij voelen. Op die manier kun je je het beste concentreren op de wedstrijd.
Koop keepershandschoenen nooit te klein of nauw sluitend. Gezien de weersomstandigheden in Nederland zal het voorkomen dat de handschoenen regelmatig nat worden en weer opdrogen. Hierdoor krimpen de handschoenen een beetje, waardoor ze te strak gaan zitten. Hierdoor zullen de handschoenen sneller slijten. Bovendien gaat dit ten koste van de beschermende werking van onder meer de foamlaag op de handpalm en vingers.
Koop handschoenen dus bij voorkeur iets aan de ruime kant, maar zorg dat ze prettig zitten.

Foamlaag

Keepershandschoenen hebben een foamlaag, een speciaal soort schuimlaag, aan de voorkant om extra grip te krijgen op ballen. De kans dat een bal van je handschoen afglijdt wordt hierdoor beperkt. Bovendien geeft deze laag, wegens de dikte ervan, bescherming aan je handpalmen en vingers.
Hoe dikker de foamlaag, hoe meer grip en bescherming. Bedenk wel dat dit enigszins ten koste gaat van het balgevoel van je handen. Per keeper is het verschillend welke voorkeur er bestaat: meer grip en bescherming in alle weersomstandigeheden, of meer balcontrole.

Bescherming vingers

Nagenoeg elk merk keepershandschoenen biedt modellen aan met een verharde achterkant van de vingers. Hierdoor worden de vingers beschermd tegen doorslaan naar achteren bij het stoppen van harde schoten met de vingertoppen. Wanneer je prijs stelt op deze bescherming let dan op termen als Fingersafe, Fingerprotect of Fingerprotection.

Bescherming buitenkant handen

Tijdens een wedstrijd stomp je als keeper menig bal weg, of je gooit je voor de aanstormende spits. Dit kan gepaard gaan met flinke klappen op je vuisten. Om je hiertegen te beschermen kun je kiezen voor een beschermende laag op de achterkant van je keepershandschoen. Een isolerende laag tussen je hand en de bal, of noppen van de tegenstander, zorgt ervoor dat je zonder angst voor pijn aan de handen de duels in kunt gaan en zonder probleem ballen kunt wegstompen.

Prijzen van keepershandschoenen

De prijzen van keepershandschoenen lopen flink uiteen. Vanaf ongeveer 25 euro kun je handschoenen kopen, maar prijzen kunnen oplopen tot ruim boven de 100 euro voor het topmodel keepershandschoen. Bedenk goed waarvoor je de keepershandschoenen gaat gebruiken. Keepen uiteraard, maar aan te raden is het om aparte handschoenen te kopen voor training en wedstrijden. Handschoenen slijten tijdens trainingen aanmerkelijk sneller dan tijdens wedstrijden, waardoor je op de lange termijn minder vaak nieuwe handschoenen nodig hebt per seizoen. Op deze manier spaar je de wedstrijdhandschoenen en zijn grip en bescherming tijdens belangrijke wedstrijddagen verzekerd.
Voor junioren geldt dat de vingermaat per seizoen kan verschillen en dat de handschoenen dus relatief kort meegaan. Koop daardoor pas vlak voor het nieuwe seizoen nieuwe keepershandschoenen voor jeugdige keepers.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen bij het aanschaffen van de ideale keepershandschoenen. Alvast veel succes onder de lat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk