Veiligheid op vakantie

Veiligheid op vakantie

Wanneer je op vakantie bent en je volop aan het genieten bent met vrienden of familie, is diefstal wel het laatste waar je aan denkt. Toch gebeurt het veel vaker dan je denkt. Vooral op erg drukke plaatsen zoals in een grote stad, drukke markten en volle bussen, is zakkenrollen een groot probleem geworden in veel landen. Wil je weten hoe je veilig kunt blijven op vakantie? Blijf dan even lezen!

Let op tijdens het winkelen

Je moet je erg bewust zijn van je omgeving tijdens het shoppen in drukke openbare plaatsen. Een beetje alert zijn kan al voorkomen dat je waardevolle bezittingen worden gerold en je vakantie een ware domper wordt. Toch kan een drukke straat juist ook voor veiligheid zorgen. Wanneer er veel mensen zijn, is de kans een stuk kleiner dat je het slachtoffer wordt van een beroving. Draag ook niet een opzichtig fototoestel in het openbaar om je nek en loop niet te koop met je nieuwe rugzak laptop. Dit is vragen om moeilijkheden. Hoe minder je lijkt te bezitten, hoe groter de kans is dat je een prettige vakantie meemaakt zonder vervelende problemen. Tijdens het shoppen komt er natuurlijk ook een punt waarop je wilt gaan afrekenen aan de kassa. Probeer zoveel mogelijk af te rekenen met een kredietkaart of bankkaart.
Met veel contant geld op zak ben je veel vatbaarder voor zakkenrollers.

Sluit je woning af

Net zoals je het gewend bent om thuis je voordeur af te sluiten en je de auto op slot doet wanneer je uitstapt, is het belangrijk om deze gewoontes mee te nemen op je vakantie bestemming. Hotelkamers, bungalows en vakantiehuisjes zijn namelijk vaak een ideaal doelwit voor de gemiddelde inbreker. Laat je niet misleiden door een vals gevoel van veiligheid wanneer je erop vertrouwt dat de receptie van het hotel wel een oogje in het zeil houdt. In een hotel met meer dan honderd kamers kan ook de hotelbeveiliging wel eens zijn opmerkzame oog laten zakken. Gebruik de sleutel of sleutelkaart gewoon zoals je thuis de huissleutel gebruikt en sluit de deur goed af wanneer je vertrekt. Dit geldt natuurlijk ook voor ramen en eventuele achterdeuren. Ook al is het meer dan 35 graden buiten, de ramen dienen goed afgesloten te worden wanneer je er op uit trekt voor de dag. Wanneer je weer terug op de hotelkamer bent, kun je altijd weer de airconditioner aanzetten om de klamme hitte te verdrijven.

Lokale politie

Je kunt die camera wel goed wegstoppen in een leren laptoptas dames, maar er kan altijd wat gebeuren. Mocht er ondanks alle waarschuwingen en gepaste voorbereidingen toch iets vervelends gebeuren zoals een beroving of diefstal, doe dan altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Voor je het weet ben je deze kwijt en valt je vakantie in duigen. Het wil niet altijd garanderen dat je hierdoor je spullen terugkrijgt, maar het kan noodzakelijk zijn voor je eventuele reis of diefstalverzekering. Deze verzekeringsmaatschappijen vereisen bijna altijd dat je dit doet voordat er ook maar aan wordt overwogen om je dierbare spullen te vergoeden. Aangifte doen kan er bovendien voor zorgen dat eventuele diefstallen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Wanneer de politie weet waar en wanneer de diefstal heeft plaatsgevonden, kunnen ze meer aandacht richten op de veiligheid van de plaats en het tijdstip des onheils. Help je toekomstige medereiziger dus met een aangifte zodat deze niet in dezelfde val trapt.

Dit vind je misschien ook leuk