Roos, korsten, haarvet, aankoeking behandelen

Roos, korsten, haarvet, aankoeking behandelen

Hoe kun je hoofdkorsten behandelen?

Jeuk in je haarbos, aangekoekte huidresten en een vettige dos, het zorgt voor veel ongemak en kopzorgen. Het kan dermate aangekoekt zijn dat er een hoofdkorst ontstaat. Daarbij kan een ontsteking ontstaan welke tot een bloeding leidt. De hoofdkorst kan potentieel tot plaatselijke kaalheid leiden en dus dien je snel in te grijpen. Door adequaat door te pakken kun je er vanaf komen. Wat voor stappen moet je ondernemen om ervoor te zorgen dat je hoofdhuid vrij is van ongewenste aankoekingen?

Frequent gebruik anti-roos shampoo

Heb je af en toe last van roos zonder dat er veel aankoekt dan kan preventief gebruik van anti-roos shampoo goede resultaten bieden. Breng daartoe eerste een beetje shampoo op de dos en voeg een beetje water toe. Begin dat mengsel geleidelijk maar zorgvuldig alle delen van de bedekte hoofd te wassen. Het is daarbij eveneens goed dat je de hoofdhuid iets met de nagels beroert om juist schoonheid te promoten (vettigheid blijft aan hoofdhuid en haren plakken). Uiteraard is af en toe roos iets anders dan aangekoekte probleem korsten, wat kun je dan doen?

Achterliggende oorzaak

Roos zijn restanten van epitheel, oude huidcellen en huidoliën welke in witte vorm kunnen samenklonteren. Indien de persoon niet geregeld goed wast kan er een aanslag ontstaan. Natte haren zijn een broedplek voor bacteriën en schimmels welke optimaal kunnen profiteren van huidcelrestanten. De combinatie kan ervoor zorgen dat de hoofdhuid deels wordt bedekt met een harde laag waaronder een broeierige jeukende aanhechting ontstaat. De schimmels kunnen daarbij geleidelijk aan groeien waardoor meer en meer oppervlak en dikte wordt aangebracht. De oplossing dient daarbij te worden gezocht in het bestrijden van de primaire veroorzakers oftewel de schimmels.

Frequent wassen en goed drogen

Ondanks dat je niet wil dat er een vochtige omstandigheid aanwezig is op de hoofdhuid dien je de aandoening grondig te wassen. Dat houdt in dat je dagelijks bij voorkeur in de ochtend de haren goed wast en de hoofdhuid scrubt. Na het douchen moet je de haren en hoofdhuid compleet droog maken met handdoek, ventilator en/ of föhn. Het zorgt ervoor dat de hoofd schoner wordt waarna alles goed wordt gedroogd. De kans op verspreiding wordt dus weggenomen terwijl de aandoening slinkt (weggewassen). Let wel dat er veel aandacht aan het droogmaken moet worden gegeven.

Aanvullende anti-fungal smeren

Naast voorgaande behandeling dien je de schimmels extra te bestrijden. Je kunt bij de drogisterij meerdere soorten anti-schimmelzalf verkrijgen. Is de huid goed droog smeer de zalf rechtstreeks op de aandoening en omringende hoofdhuid. Zorg ervoor dat alles is ingewreven omdat daarmee de schimmels worden aangetast. Kam daarna je haren netjes zodat anderen er niets van terug kunnen zien. Zo kun je ervoor zorgen dat je hoofdhuid schimmelvrij wordt waarnaast aangekoekte hoofdkorsten verdwijnen. Uiteraard is het van belang om je haren geregeld goed te wassen en daarna goed droog te maken. Zo voorkom je de invloed van de aandoening en kan het niet weer terugkeren.

Artikel partner:

Tips vettige hoofdkorsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk